To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Dewajtis

Tamara - Wto 26 Wrz, 2023 12:49
Temat postu: Dewajtis
Ponoć tvp zaczęła nadawać Dewajtis , ma mieć 7 odcinków. Zamierzacie oglądać ? Bo mnie wystarczyło trochę fotosów i jakieś trailery, żeby nie chcieć tego tknąć, nawet nie potrzebowałam recenzji rekonstruktorek :wink: nota bene nie pozostawiających suchej nitki na kostiumachv i fryzurach.
RaczejRozwazna - Pią 29 Wrz, 2023 15:06

Wywiad z serialowy Czertwanem - przez którego serialu zresztą nie oglądam, bo mało męski i inteligentny mi się widzi. Jakoś ten wywiad wpisuje mi się w obserwacje... :wink:

https://swiatseriali.interia.pl/newsy/seriale/dewajtis-1672/news-karol-dziuba-gwiazdor-serialu-dewajtis-ma-slynnego-tescia,nId,7053102

Tamara - Nie 01 Paź, 2023 23:15

Dlaczego mało męski ?
RaczejRozwazna - Pon 02 Paź, 2023 12:39

No bo taki mi się wydaje :) Ciepłe kluchy.
Tamara - Pon 02 Paź, 2023 13:48

Znaczy spokojny, łagodny i nieagresywny? Ale przecież to są zalety , nie wady mężczyzny.
annmichelle - Pon 02 Paź, 2023 14:33

Moim zdaniem wizualnie nie wygląda źle. :mysle:
Nie wiem, jak gra.

RaczejRozwazna - Pon 02 Paź, 2023 16:48

Czrtwan nie był łagodny, tam się kotlowało w środku. U tego aktora nic się nie kotłuje, jest bez ikry zupełnie :)
Tamara - Wto 03 Paź, 2023 11:40

Kotłowało się w środku, ale z wierzchu był jak skała opanowany, wybuchł tylko raz, gdy Żyd zaczął się przymierzać do Dewajtisa. Poczucie obowiązku miał takie, że poza zamachem na Dewajtisa był w stanie wszystko znieść i stłumić.

Co do wyglądu - typ dobrany bardzo dobrze, tylko za mało wychudzony i żylasty, nie wygląda na człowieka pracującego non stop niezależnie od pory roku, dnia i nocy i pogody, jak to robił Czertwan.

RaczejRozwazna - Wto 03 Paź, 2023 16:41

Opanowany to nie znaczy poczciwy, mało bystry, duży miś, a tak odbieram tu tego aktora :wink:
No nie podszedł mi zupełnie, a gdy zobaczyłam odtwórczynię Ireny to odechciało mi się podwójnie. Natomiast Martwitz Piotra Gąsowskiego świetny :-D

Admete - Wto 03 Paź, 2023 18:37

Riella była w skansenie ( z uczniami ), w którym Dewajtis kręcili.
Tamara - Śro 04 Paź, 2023 09:45

RaczejRozwazna napisał/a:
Opanowany to nie znaczy poczciwy, mało bystry, duży miś,

No tak , to zdecydowanie nie pasuje, bo czym jak czym ,ale misiem to Czertwan nie był. Już jeżeli to samotnym samcem grizzly :wink:

RaczejRozwazna - Śro 04 Paź, 2023 10:09

O właśnie, znakomite porównanie :mrgreen:
BeeMeR - Śro 04 Paź, 2023 10:23

Zaczynam rozważać zapoznanie się z materiałem wyjściowym (a potem ew. Serialem) :wink:
Tamara - Śro 04 Paź, 2023 10:34

Materiał wyjściowy jest bardzo fajny, dobrze się czyta , i nie jest jakiś nachalny dydaktycznie, chociaż oczywiście nieprawdopodobności rozmaite się trafiają :wink: znaczy to moja osobista opinia, bo pisarstwo Rodziewiczówny lubię, jest barwne, obrazowe i emocjonalne . Zaznaczam, ze nigdy nie czytałam (i nie zamierzam :-P ) Wrzosu, który chyba jest najpopularniejszy, ale to ponoć romans, a od romansów zawsze starannie stroniłam (Trędowata to co innego, romans tam to dodatek, liczy się cała reszta , i jest to osobna klasa dla siebie :mrgreen: ).
BeeMeR - Śro 04 Paź, 2023 11:24

Cytat:
to osobna klasa dla siebie
no ba, takich kwiatków jak "Waldemarowi zmysły wypełzły na usta" to się byle gdzie nie znajdzie :lol:
Tamara - Śro 04 Paź, 2023 13:47

no własnie :serce: :serduszkate: :love_shower: :rotfl:
RaczejRozwazna - Czw 19 Paź, 2023 10:33

Chyba jednak zacznę oglądać, najwyżej przerwę. Jestem jednak ciekawa, zwłaszcza że słyszę niezłe opinie. Raz kozie śmierć. :wink:
Będę komentować i krytykować :mrgreen:

BeeMeR - Czw 19 Paź, 2023 11:41

I jeszcze baw się dobrze- na tyle na ile umiesz :mrgreen:
RaczejRozwazna - Czw 19 Paź, 2023 18:00

Muszę zatem znieczulić wewnętrznego krytyka :-P
RaczejRozwazna - Sob 21 Paź, 2023 21:33

Jestem po trzech odcinkach. Ogląda mi się bardzo dobrze! Znakomite aktorstwo, choć postaci nie do końca książkowe. Panna Aneta Marii Pakulnis wspaniała. Mirosław Baka w roli starego Czertwana zdominował pierwszy odcinek. Marta żywcem wzięta z kart książki. Braciszek odpowiednio wredny. Małgorzata Pieczyńska jako macocha też bardzo dobra, aczkolwiek dają jej dziwne kostiumy (ta wydekoltowana suknia przy śmiertelnym łożu mężą :shock: ). Ładna scenografia. Drażni mnie trochę Hanka, którą w ksiązce bardzo lubiłam , tu jest zbyt egzaltowana. Swoją drogą aktorka urodą pasowałaby do roli Ani z Zielonego Wzgórza :)

Do Marka się przyzwyczaiłam, ten aktor ma jednak coś w sobie, choć absolutnie nie jest książkowym Czertwanem. Budzi raczej matczyne uczucia (trochę się podłamałam, ale tak, już ten wiek :roll: ). Natomiast w retrospekcjach mignął jakiś młodziutki aktor w roli nastoletniego Marka - strzał w 10!
Rymko Ragis dobry, ale zupełnie nie tak sobie go wyobrażałam. No i nie ma jeża! :nudelkula1_zolta: :wink:
Subtelna muzyka.

Jednym słowem ogląda się dobrze, aczkolwiek nie porywa mnie. Zastanawiam się nawet dlaczego... :mysle:

Tamara - Sob 21 Paź, 2023 23:19

Kostiumy i fryzury najgorsze jakie mogli wymyslić, nie mające nic wspólnego z epoką :zalamka:
RaczejRozwazna - Nie 22 Paź, 2023 01:05

Nie znam się na tym specjalnie, ale nawet mnie razi to bezhołowie bez ładu i składu.
obejrzałam wszystkie dostępne odcinki i rzekę, że nieźle żarło ale zdechło. Od czwartego począwszy M jak miłość pod dębem zielonym :confused3:
Ale pewnie obejrzę do końca choć coraz częściej przewracam oczyma.

RaczejRozwazna - Pon 23 Paź, 2023 17:51

Po szóstym odcinku stwierdzam, że jest coraz gorzej. Scenariusz leży i kwiczy, wieje nudą, a na niektóre wątki należałoby spuścic zasłonę milczenia (Hanka! :confused3: ). A dialogi bywają koszmarne.
Szkoda, bo się nieźle zapowiadało.

RaczejRozwazna - Nie 29 Paź, 2023 23:26

Skończyłam. Na plus piękne zdjęcia - warto zobaczyć przynajmniej fragmenty bo przyroda ukazana wspaniale. Niemniej dramaturgia całości leży i kwiczy, wątki miłosne strasznie słabe, Czertwan miał o niebo więcej chemii z Martą niż z Ireną (tu nie ma żadnej :roll: ), wątek wyemancypowanych studentek przerobiony w stylu promowania cnót niewieścich, dialogi tam, gdzie nie wzięte z oryginału - żenujące, a aktorstwo bardzo nierówne. Im więcej starszych aktorów i im mniej głównych bohaterów razem tym lepiej.

Do książki ma się nijak w moim odczuciu, ale i tak to jest chyba krok w dobrym kierunku jeśli chodzi o polskie seriale kostiumowe ostatnich lat, po tych wszystkich koronach królów :roll: .

Tamara - Pon 30 Paź, 2023 10:10

Sądząc po Twoich wrażeniach chyba nie jest to jednak dobry krok :wink: