To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - "Znachor" - ekranizacje

annmichelle - Śro 30 Sie, 2023 16:23

Admete napisał/a:
Zwiastun nowej wersji Znachora:

https://www.youtube.com/watch?v=1ybowoIMKc4

Artur Barciś. :wink: Znowu w "Znachorze".
Ciekawa jestem, ale nie oceniam filmu po zwiastunie, bo wiadomo jak to z nimi bywa. :-|
Oby tylko to był film o znachorze, a nie o silnej kobiecie, która wbrew wszystkiemu i wszystkim chce iść na studia, seksi się z młodym hrabią i brata z ludem. :roll:
Netflix - trochę się obawiam balansu w tym filmie.

Admete - Śro 30 Sie, 2023 16:47

Nic nie pamiętam ze starej wersji, obawiam się, że oglądałam bardzo dawno temu albo wcale :mysle: Znaczy wiem, kto tam grał, jakąś migawkę i tyle.
annmichelle - Śro 30 Sie, 2023 17:49

"Znachor" z Binczyckim, Fronczewskim, Dymną, Barcisiem, Dykiel i Stockingerem jest świetny. :-)
Kilka momentów jest bardzo wzruszających, jak dla mnie najlepszy z różami (co by nie spoilerować :wink: , kto widział ten na pewno kojarzy) i w sądzie z pamiętnym zdaniem Fronczewskiego. :serce2:
Oglądałam kilka razy, mam gdzieś chyba na twardym dysku. :mysle:
Binczycki - super, reszta - też bardzo dobrze. Dykielowa wymiatała jako wiejska baba, Dymna - taka jak Marysia powinna być, Barciś też w nietypowej jak na niego roli, no i Stockinger jeszcze "nie klanowy". :-P

Admete - Śro 30 Sie, 2023 18:30

Chyba oglądałam, ale dawno.
BeeMeR - Śro 30 Sie, 2023 18:35

My oglądamy za każdym razem jak idzie w tv, czyli kilkanaście razy w roku, od dowolnej sceny, najczęściej włącza nam się od mycia podłogi i "poszłabym za ciebie" :lol:
To nasza ulubiona polska opera mydlana :mrgreen:

annmichelle - Śro 30 Sie, 2023 18:41

BeeMeR napisał/a:
My oglądamy za każdym razem jak idzie w tv, czyli kilkanaście razy w roku, od dowolnej sceny, najczęściej włącza nam się od mycia podłogi i "poszłabym za ciebie" :lol:

To pewnie tekst Dykiel. :mrgreen: I ten "masaż" Kosiby gołą stopą w jej wykonaniu. :lol:

BeeMeR napisał/a:
To nasza ulubiona polska opera mydlana :mrgreen:

Nie no , opera mydlana to to nie jest. :-P To melodramat przecież. :-P Na operach mydlanych mogę się pośmiać, bo są tak durne, a tutaj autentycznie klka razy miałam "gulę w gardle". :cry2:

BeeMeR - Śro 30 Sie, 2023 21:49

Gula gulą - zgoda, jest to świetnie zagrane, tam nie ma złej roli, mlodzi piekni i wspaniali, ale amezja i cuda na kiju też są :mrgreen:
annmichelle - Śro 30 Sie, 2023 22:18

No wiesz, Dołęga-Mostowicz to wg mnie ta sama literacka półka co Rodziewiczówna. :wink:
Myślę, że z tej powieści wycisnęli wszystko co najlepsze, trochę zmieniając, co wyszło filmowi na dobre.

annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 12:33

https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,30138557,zagral-tytulowego-znachora-w-nowej-adaptacji-role-profesora.html#s=BoxOpImg8

Nie brzmi to za optymistycznie:

Ogromny nacisk kładli przede wszystkim na to, by poza głównym wątkiem poruszyć również inne, dodatkowe kwestie, które we wcześniejszych wersjach nie miały szansy wybrzmieć. - Troszkę współczesnego myślenia daliśmy tym postaciom, mimo że są osadzone w latach 30. - opowiadał. - Musieliśmy być w jakiś sposób szczerzy wobec tej historii i nie udawać, nie nadgrywać - skwitował Lichota.

Czyli być może szykuje się to co wczoraj podejrzewałam: film o młodej, buntowniczej Marysi, w walce o niezależność i wolność, bla bla. Plus golizna na ekranie.
Oby nie. :trzyma_kciuki:
Acha i współczesne dialogi typu "Znachorstwo jest przecież zabronione", brzmiące jednak nienaturalnie biorąc pod uwagę czasy i miejsce akcji.

BeeMeR - Czw 31 Sie, 2023 14:35

Spodziewam się jeszcze wątku gejowskiego, no i Murzyna na prowincji, Netfliksie pokaż, na co cię stać! :-P
Ja bym to widziała tak, że lekarz zarywał do znachora i został odtrącony, co doda głębi ich relacji :twisted:

Tamara - Czw 31 Sie, 2023 15:44

Profesor de Bridgerton znany jako "Znachor" :wink:
Ania Aga - Czw 31 Sie, 2023 15:47

BeeMeR napisał/a:
Spodziewam się jeszcze wątku gejowskiego, no i Murzyna na prowincji, Netfliksie pokaż, na co cię stać! :-P
Ja bym to widziała tak, że lekarz zarywał do znachora i został odtrącony, co doda głębi ich relacji :twisted:

Lekarz zarywa do Leszka Czyńskiego, zostaje odrzucony i w zemście nie chce ratować Marysi.

BeeMeR - Czw 31 Sie, 2023 16:07

Ale jakaś spełniona para też musi być, żeby można było nakręcić jak się całują. Znachor przyjmuje zapłatę poxałunkiem albo w łóżku czy co?
annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 16:12

Czy mogę prosić moderatorki o wyłączenie postów o obu ekranizacjach "Znachora" i stworzenia nowego tematu np. "Znachor" - ekranizacje? :kwiatek:

Myślę, że temat jest rozwojowy. :cool:

Premiera nowej ekranizacji pod koniec września.

annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 16:13

BeeMeR napisał/a:
Ale jakaś spełniona para też musi być, żeby można było nakręcić jak się całują. Znachor przyjmuje zapłatę poxałunkiem albo w łóżku czy co?

BeeMeR, obejrzałaś zwiastun?
Są "momenty". :cool:

Admete - Czw 31 Sie, 2023 16:15

Zaraz to zrobię.

EDIT: Proszę bardzo.

annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 16:18

Admete - :kwiatki_wyciaga:
annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 16:38

Doczekaliśmy się 3 ekranizacji powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza: w 1937, 1981, 2023 roku.
Tytułową rolę zagrali:
- Tadeusz Junosza-Stępowski
- Jerzy Bińczycki
- Leszek Lichota

Admete - Czw 31 Sie, 2023 16:40

Mam problem z takimi produkcjami, bo wydaje mi się, że aktorzy młodszego pokolenia nie mają umiejętności podawania dialogów. Wydają mi się zbyt współczesne i niedbałe.
annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 16:46

I dorzucam jeszcze zdjęcia Marysi i Leszka ze wszystkich ekranizacji, tak dla porównania.
annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 16:51

Admete napisał/a:
Mam problem z takimi produkcjami, bo wydaje mi się, że aktorzy młodszego pokolenia nie mają umiejętności mówienia dialogów. Wydają mi się zbyt współczesne i niedbałe.

Wydaje mi się, że albo mają problemy z dykcją albo/i dźwiękowcy jak zwykle "dadzą ciała". :roll:
Sorry, ale od lat w większości polskich filmów dźwięk leży i kwiczy, właściwie mogę je tylko oglądać w słuchawkach albo...z napisami. :roll: Dziwne, że z filmami brytyjskimi, amerykańskimi i niemieckimi nie mam tego problemu: tam słychać wszystkie słowa wymawiane przez aktorów.
Myślałam, że może problem leży po mojej stronie :ops1: , ale na forach filmowych ludzie również narzekają na dźwięk w polskich filmach, więc jak widać problem rzeczywiście istnieje.
Ale to wina postprodukcji.

BeeMeR - Czw 31 Sie, 2023 17:25

annmichelle napisał/a:
BeeMeR, obejrzałaś zwiastun?
Są "momenty".
No owszem, widać, że rozpalił moje domysły kto z kim jeszcze może się bzyknąć i pod jakim pretekstem :wink:

Dzięki za porównanie akotrów - starej wersji nawet nie znam, ciekawe czy jest gdzieś do zdobycia bo obejrzałabym :mysle:

annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 17:37

BeeMeR napisał/a:
starej wersji nawet nie znam, ciekawe czy jest gdzieś do zdobycia bo obejrzałabym :mysle:

Tej przedwojennej?
Kiedyś oglądałam "W starym kinie"- "Znachora" i "Profesora Wilczura" - bo przed wojną zekranizowali obie powieści.
Gdzieś kiedyś czytałam :mysle: , że była też nakręcona trzecia część trylogii, ale zaginęła podczas wojny (podobnie jak "Nad Niemnem").

RaczejRozwazna - Czw 31 Sie, 2023 18:06

Ejże, Rodziewiczówna jest o wiele lepsza niż Dołęga-Mostowicz! :nudelkula1_zolta: :wink: Ekranizację Znachora jednak wielbię, aktorzy, klimat - wspaniałe. :serce2:
Nie sądzę, żebym obejrzała ten serial - młodzi są beznadziejni w zwiastunie, a feministyczna poprawność polityczna działa mi na nerwy. Jedynie Lichota jakoś się broni, ale gdzie tam mu do Bińczyckiego. Będę za to czytać wasze wpisy i setnie się bawić. :lol:

annmichelle - Czw 31 Sie, 2023 18:13

RaczejRozwazna napisał/a:
Ejże, Rodziewiczówna jest o wiele lepsza niż Dołęga-Mostowicz! :nudelkula1_zolta: :wink:

Polemizowałabym. :lol:

RaczejRozwazna napisał/a:
Nie sądzę, żebym obejrzała ten serial

To będzie film, nie serial.

Ja nie mam nic przeciwko młodym aktorom na ekranie, w tym przypadku bliżej im do wieku postaci książkowych.
Natomiast fryzura hrabiego, mimo, że "very romantic" :-P , jest dla mnie dyskusyjna, jeśli chodzi o realia epoki.