To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Perswazje (2022)

annmichelle - Wto 27 Kwi, 2021 15:57
Temat postu: Perswazje (2022)
Proszę, jaki wysyp "Perswazji" :wink: , ta będzie Netflixa:
https://variety.com/2021/film/news/dakota-johnson-jane-austen-persuasion-netflix-1234955570/

Trzykrotka - Wto 27 Kwi, 2021 23:47

Nie podnieca mnie nic, w czym gra Dakota Johnson. Okropnie mi się nie podoba. I ten "witty, modern aproach" na kilometr pachnie jakimiś Brigertonami.
Admete - Śro 28 Kwi, 2021 08:23

To samo pomyślałam po przeczytaniu wiadomości.
Tamara - Śro 28 Kwi, 2021 08:34

Też mam takie wrażenie oraz wizję Perswazji w stylu MP Rozedmy :confused3:
Loana - Śro 28 Kwi, 2021 13:39

Aktorka taka se, nigdzie jej nie widziałam, ale trochę za "śmiała" w urodzie. Dla mnie jednak Anna była delikatną kobietą z wyglądu. I to na pewno będzie bardzo mocno przetworzone i zmielone na potrzeby współczesnego filmu, więc z książki to zostanie pewnie tylko tytuł, imiona i może ogólny zarys, że ktoś tam z kimś chciał być, ale nie wyszło :P Nie nastawiam się więc negatywnie :P
annmichelle - Śro 28 Kwi, 2021 14:09

Loana napisał/a:
Aktorka taka se, nigdzie jej nie widziałam, ale trochę za "śmiała" w urodzie. Dla mnie jednak Anna była delikatną kobietą z wyglądu.

Aktorkę znam z wiadomej serii ("50 twarzy Greya") :-P - można jej wiele zarzucić, ale ma niesamowicie delikatny głos (nie przypominam sobie innej aktorki z taką barwą głosu) - a ja akurat zwracam dużą uwagę u aktorów na ich głosy. :mrgreen:
Wizualnie (po odpowiedniej charakteryzacji bez ostrego makijażu) na pewno pasuje mi dużo bardziej niż ta blondynka z równolegle kręconej ekranizacji. :?
Jest ładną kobietą, ale bez takiej nachalnej, plastikowej urody.

Trochę obawiam się, że kręci to Netflix i na fali swoich "Bridgertonów" będą chcieli z "Perswazji" też zrobić podobny twór-stwór.

Nie chcę jednak skreślać tej ekranizacji jeszcze zanim zaczną ją kręcić. :wink:

annmichelle - Czw 27 Maj, 2021 14:00

:zalamka:
Nie wiedziałam, że kuzynek Elliot był pół-Azjatą. :-P Reszta obsady też multi-kulti jak na obsadę austenowską przystało, prawda? :cool: :lol:
Wenthwortha przemilczę, bo na zdjęciach wygląda jak bandzior...Może jak zapuści włosy to nadrobi grą aktorską :cool:

Mam jednak coraz bardziej jakieś dziwne (złe) przeczucia do tych dwóch ekranizacji "Perswazji" - obawiam się, że po sukcesie "Bridgertonów" i nowej ekranizacji "Emmy." będą to podobne w "klimacie" twory-stwory....

Trzykrotka - Czw 27 Maj, 2021 14:52

Ja tam się dziwię, że Anna nie jest Induską, jak nowa bohaterka Bridgertonów :rotfl: Dakota mnie odstraszyła, ale teraz chyba obejrzę, żeby oczy napaść.
Agn - Czw 27 Maj, 2021 16:36

Nieee blagam, nie Austen a'la Bridgertonowie... :zalamka: Tamto bylo bzdura ogladalna ku uciesze gawiedzi, ale tez oparte na badziewiu...
Admete - Czw 27 Maj, 2021 16:43

Ale to ma chyba być ta wersja uwspółcześniona?
Trzykrotka - Sob 29 Maj, 2021 15:14

Owszem, ta jest współczesna i mogą obsadzać dowolnie, czemu nie. Ale jak spojrzysz na kapitana Wenwortha w nowej ekranizacji, to też bardzo ortodoksyjnie to wygląda.
Ira - Pią 04 Cze, 2021 18:54

Uwielbiam "Perswazje". To moja druga ulubiona powiesc Austen. Szykują sie dwie nowe ekranizacje tej ksiazki. Czekam na nie. Chociaz nie jestem zadowolona z castingów. Znowu bedzie poprawność polityczna. I w dodatku aktorzy z urody mi nie podchodzą. Ale jednak dam im szanse. Moze wyjdzie cos ciekawego. Póki co trzymam sie wersji z 2007.
Agn - Pią 04 Cze, 2021 20:24

Mnie zadna ekranizacja tej powiesci jak dotad nie zadowolila. Czekam na jakas idealna...
Admete - Pią 04 Cze, 2021 20:25

Mnie również nie. Chyba już straciłam nadzieję.
BeeMeR - Pią 04 Cze, 2021 20:27

Cytat:
Czekam na jakas idealna...
to se jeszcze poczeka.... jak mniemam :roll:
Tamara - Pią 04 Cze, 2021 20:34

Perswazje"95 przynajmniej są wierną ekranizacją bez sprintów po mieście i niezrównoważonej Mary.
BeeMeR - Pią 04 Cze, 2021 21:01

Ja tą wersję '95 lubię :serce:
Ira - Pią 04 Cze, 2021 21:02

Tamara napisał/a:
Perswazje"95 przynajmniej są wierną ekranizacją bez sprintów po mieście i niezrównoważonej Mary.
Wierna mize i jest, ale aktorzy straszni. Lubie Ciarana Hindsa i mimo tego, ze Wentworth nie jest młodzieniaszkiem to jednak jest zbyt klocowata. Anna Aliiot? Straszna. Miała byc pięknością. Wiem, że aktorce z wersji 2007 tez do niej daleko, ale jakby miała lepsza fryzurę byłoby już ok. Wersja z 2007 jest całkiem spoko. Rupert Penry-Jones nie jest jakimś przystojniakiem, ale dobrze oddał tą dumę Wentwortha.

Co do nowych wersji. W jednym Wentworthem jest Mulat, w drugim Azjata. :frustracja:

Co do aktorek? Nie kojarze tej drugiej, ale Anną też bedzie Dakota Fanning. Bedzie wkurzająca z ta swoja manierą, ale chociaz bedzie w miarę ładna.
Obejrzę i tak chociaz pewnie bedę wyć.

BeeMeR - Pią 04 Cze, 2021 21:04

Ira napisał/a:
Wersja z 2007 jest całkiem spoko.
Nie jest - Anna jest straszna :confused3:
Ira - Pią 04 Cze, 2021 21:08

BeeMeR napisał/a:
Ira napisał/a:
Wersja z 2007 jest całkiem spoko.
Nie jest - Anna jest straszna :confused3:

Kazdy ma inny gust. Ma akurat lubię ta aktorkę. A jak jest ładnie uczesana i ubrana to wyglada całkiem dobrze. Ale mimo wszystko to chyba i tak najlepszy jak dotąd wybór aktorki. Poprzednie to były gorsze porażki w wygladzie. Ale to tylko moje zdanie. Ale jestem zła, że będą az dwie kolejne adaptacje tej ksiazki i znowu totalnie niedobraną obsada. Za którymś razem powinno sie udać, a tutaj jakieś fatum.

BeeMeR - Pią 04 Cze, 2021 21:13

Ira napisał/a:
najlepszy jak dotąd wybór aktorki.
Zdecydowanie wolę Amandę Root, przynajmniej z czasem pięknieje, podczas gdy ta wręcz odwrotnie. W życiu nie zapomnę tego biegu przez Bath, żebrania o pocałunek na koniec i śliny z pyska, bueee :confused3:
Do aktorki nic nie mam, w czymś innym mi się podobała, ale jako Anna zupełnie nie :confused3:

Admete - Pią 04 Cze, 2021 21:20

Też wole Amandę. Perswazje 2007 widziałam tylko raz i nigdy już do nich nie wróciłam.
Ira - Pią 04 Cze, 2021 21:26

Mnie denerwuje w wersji z 2007 ten taniec na koniec. Do biegu nie mam nic.

Ale postacie drugoplanowe są całkiem dobrze zagrane.

Agn - Pią 04 Cze, 2021 21:33

Slina z pyska? :co_stracilam:
Trzykrotka - Pią 04 Cze, 2021 21:34

Mnie z ekranizacji 2007 Anna kojarzy się tylko z fatalną fryzują, a Wenworth nie z dumą, a miną a la zatwardzenie, przepraszam wielbicielki, ale w tym serialu nie wypadł zbyt dobrze. W innych rolach mi się spodobał, podobnie pani grająca Annę. Cała koncepcja scenariusza jest wadliwa, aktorzy niewiele chyba mogli z tym zrobić.
Wersja 95 była świetnie zaadaptowana. Co do urody aktorów, to się zgadzam że :confused3:
Nie mam już ani krzty nadziei na dobrą ekranizację.