Powieści - "Ewelina" Fanny Burney (lub inne powieści tej auto
Eliza4 - Nie 15 Lis, 2020 06:17 Temat postu: "Ewelina" Fanny Burney (lub inne powieści tej auto Ktoś czytał "Ewelinę" Frances (Fanny) Burney? Mam szczerą nadzieję, że tak, choć nie jest to zbyt znana w Polsce powieść. Wielka szkoda. Biorąc pod uwagę liczbę odnośników w XVIII- i XIX-wiecznej literaturze, twórczość ulubionej powieściopisarki Jane Austen zostawiła trwałe znamię.
Na "Ewelinę" polowałam od niepamiętnych czasów i nie rozczarowałam się. Spodziewałam się opruszonego kurzem zapomnienia, ale przyzwoitego romansu obyczajowego i taki też dostałam.
Historia pięknej, inteligentnej i jednocześnie prostodusznej Eweliny, jej często przezabawnych potyczek związanych z wejściem w wielki świat i ustaleniem losu z miejsca zdobyła serca czytelników, przynosząc autorce niewiarygodną wręcz popularność (1778). Dzieje dziewczyny bez pochodzenia i majątku w czasach, gdy jedno i drugie przyklejały metkę "w górę" bądź "w dół", panny bez towarzyskiego obycia i znajomości prawideł rządzących światem co rusz prowokuje komiczne sytuacje opisane z nie lichą dozą satyry, komizmu sytuacyjnego i realizmu epoki i muszą się kończyć na ślubnym kobiercu.
Odnoszę wrażenie, że "Ewelina" i inne powieści Fanny Burney (np. "Cecylia", "Camilla") są niestety niemal zupełnie nieznane rodzimemu czytelnikowi (choć może się mylę). Okrojone tłumaczenie z 1830 roku jest jak dotąd jedynym, jakie mamy w języku polskim. Jeśli ktoś gustuje w pisarstwie Jane Austen, sióstr Brontë i Elizabeth Gaskell, polubi "Ewelinę".
Polskie wydanie znajduje się w Bibliotece Narodowej. Można też ściągnąć nieodpłatnie wersję elektroniczną ze strony https://polona.pl. Chociaż brak pierwszego tomu, można zacząć od drugiego bez szczególnej szkody dla zrozumienia akcji.
Jeśli ktoś czytał, komentarz mile widziany
Agn - Nie 15 Lis, 2020 08:04
Nie czytalam. Ciekawe, czy w bibliotekach jest tez papierowe wydanie. Klasyke wole czytac na papierze.
No ale teraz do biblioteki sie nie mozna dostac...
Aragonte - Nie 15 Lis, 2020 22:43
Elizo4, zapraszam serdecznie do Przywitalni
https://forum.northandsouth.info/2010,1425.htm
|
|
|