To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Sanditon (2019)

Joy - Wto 06 Sie, 2019 22:20

https://www.youtube.com/watch?v=989_g-i_0oI

Zwiastun nowego ,,Sanditon". Premiera na jesieni.

Akaterine - Śro 07 Sie, 2019 12:08

Dziwnie to wygląda. I te rozpuszczone włosy głównej bohaterki...
Tamara - Śro 07 Sie, 2019 18:25

I muzyczka zupełnie jak z Reserved albo H&M :mysle:
Admete - Śro 07 Sie, 2019 18:43

Davies poszalał. Jeśli podejdziemy do tego, jako do jego pracy ( nie JA ), to może być w porządku. Ostatecznie napisała tylko początek.
Akaterine - Śro 07 Sie, 2019 18:58

Tamara napisał/a:
I muzyczka zupełnie jak z Reserved albo H&M :mysle:

A to popularne teraz w zwiastunach brytyjskiej telewizji. Trochę mi psuje odbiór.

Trzykrotka - Śro 07 Sie, 2019 23:31

No i zdaje się, że nie ma na co czekać :? Zapowiedź jest okropna.
BeeMeR - Czw 08 Sie, 2019 07:30

Też mi się ten zwiastun nie podoba - najlepiej wyszło morze :-P
Tamara - Czw 08 Sie, 2019 16:21

:rotfl:
BeeMeR - Czw 08 Sie, 2019 18:18

Tu się nie ma co śmiać, bo jeśli widzę zwiastun i żaden z panów mnie nie interesuje - ba, nawet nie jestem pewna który będzie wybrankiem - to albo zrobili zły casting albo postanowili mi zrobić mega niespodziankę w trakcie seansu (mało prawdopodobne ale oby :trzyma_kciuki: ). Dziewczyny ani rozpuszczonych włosów się nie czepiam - rozpoznaję ją wśród inny aktorek, to na razie mi starcza :cool:
Trzykrotka - Czw 08 Sie, 2019 19:27

Jest ciemnoskóra aktorka. Czy to sama JA wprowadziła bohaterkę gmulatkę, czy Pewna Dama? :mysle: Ciekawa jestem ile owej Pewnej Damy będzie w ekranizacji, a ile samego Andrew Daviesa.
I prawda - amanta tam nie widać...

Joy - Czw 08 Sie, 2019 19:30

Amantem ma być Theo James, czyli pamiętny pan Pamuk z Downton Abbey. :paddotylu:
praedzio - Czw 08 Sie, 2019 19:32

Ja tam Theo bardzo lubię. :-D
Joy - Czw 08 Sie, 2019 19:44

Jest bardzo miły dla oka, :mrgreen: ale jakoś inaczej wyobrażam sobie mężczyzn Austen. No ale właśnie, trzeba po prostu przestawić się na to, że to dzieło Davisa, a nie Jane. W sumie, mam nadzieję, że da nam to ciekawsza fabułę od tej kontynuacji Pewnej Damy. Pamiętam z niej tylko, że był jakiś dziwny wątek z ucieczkami zakochanych...
Trzykrotka - Czw 08 Sie, 2019 23:02

Chyba sobie zrobię powtórkę :mysle: Była planowana ucieczka i jakiś niewydarzony amant głównej bohaterki, który ją porwał - o ile pamiętam.
Joy - Czw 08 Sie, 2019 23:08

Aaa, przypomniałam sobie - amant w swej niewiedzy porwał bohaterkę w okolicę jej rodzinnego domu, więc w pewnym momencie po prostu wyszła z powozu i poszła do rodziców. :-P :oklaski:
Trzykrotka - Pią 09 Sie, 2019 10:41

Tak, tak. I to porwał ją zamiast kogo innego - strasznie był niewydarzony. Tam w trailerze jest taki podskubany blondyn - może to on?
BeeMeR - Pią 09 Sie, 2019 11:49

Sprawdziłam kto to Theo i obejrzałam zwiastun ponownie - ok, jest i odróżniam, acz dalej uważam, że zwiastun go nie wyróżnia w żaden konkretny sposób wskazując że to "ach, on" - a o ile pamiętam Sydney był czarujący i miał gadane.
Akaterine - Pią 09 Sie, 2019 20:16

To oni to kręcą na podstawie tego, co dokończyła "pewna dama"? Eee, szkoda, słabe to było.
Joy - Wto 27 Sie, 2019 20:20

Gdyby ktoś był zainteresowany, pierwszy odcinek ,,Sanditon" miał premierę w niedzielę. Póki co, ciężko zawyrokować. Nie było nudno, chociaż pewne rzeczy rażą (wspomniane już rozpuszczone włosy bohaterki, które chyba mają symbolizować jej dzikość i spontanicznośc - symbol na poziomie świn w domu państwa Bennetów w DiU '05 :lol: czy muzyka, no i ekspozycja, duuuużo ekspozycji)
Trzykrotka - Wto 27 Sie, 2019 23:29

Charlotta z Sanditon była rozważna i ani trochę spontaniczna :mrgreen:
Obejrzałabym - mam nadzieję, że będzie się dało gdzieś.

Joy - Śro 28 Sie, 2019 00:11

Ta tutaj taka nie jest - jest przedstawiona jako niezbyt obyta panienka, która aż się pali, żeby zobaczyć kurort :lol: kogoś w tym przypomina... Ale w sumie dla mnie to plus - mam nadzieję, że zobaczę jakiś ciekawy wątek dojrzewania bohaterki.
praedzio - Śro 28 Sie, 2019 08:02

Ja na razie na szybko przejrzałam (obejrzę porządnie, jak znajdzie się jakiś sosik), ale zachwyciła mnie scena tańca, a właściwie muzyka do niego, bo często pojawia się u nas na sesjach muzycznych. Próbuję tę melodię gdzieś znaleźć, ale na razie marnie mi idzie.

P.S. I Julie Fowlis!!! Śpiewająca tradycyjny gaelicki puirt à beul!! :serce2:

primavera - Śro 28 Sie, 2019 09:27

praedzio napisał/a:

P.S. I Julie Fowlis!!! Śpiewająca tradycyjny gaelicki puirt à beul!! :serce2:

:serce2: :serce2: :serce2:

Trzykrotka - Śro 28 Sie, 2019 10:41

To znaczy, że warto jednak obejrzeć choćby pierwszy odcinek :oklaski:
Admete - Śro 28 Sie, 2019 16:41

Nie czepiam się zgodności z Austen, bo traktuję to jako dzieło osobne, ale co brała osoba odpowiedzialna za zdjęcia i montaż? Ładne krajobrazy, wnętrza, wszystko malownicze, a dostajemy twarze aktorów w zbliżeniach i nic poza tym. Strasznie męczące. Muzyka też mi nie pasuje, choć się podoba. Muzyki jest za dużo, nie pasuje do obrazu, żyje własnym życiem, a powinna obraz dopełniać, nie przytłaczać. Sidney - za stara jestem. Nie podoba mi się. To już Tom jest przystojniejszy :wink: Cóż - na starość tak bywa. Choć aktor ma piękny, głęboki głos. Aktorka w roli Charlotte ładna, ale z tymi rozpuszczonymi włosami nie pasuje do reszty. Edward Denham sprawia wrażenie zboczeńca ( zresztą chyba po prostu nim jest ), a jego siostra to najwyraźniej żmija. Z tego wszystkiego najlepszy jest Artur, bo przynajmniej zabawny. Panna głównie marszczy brwi, macha rzęsami i robi wielkie oczy. Właściwie to wydaje mi się, że oglądam parodię Austen. Z całego odcinka podobały mi się tylko tańce. Miałam wrażenie, że jak Charlotta jeszcze raz zrobi minę, to zacznę krzyczeć :lol: Gdzie oni tę aktorkę znaleźli albo kto jej kazał tyle mrugać :wink: A na koniec Sidney okazał się zwykłym chamem. Jak to ma mieć 8 odcinków, to ja podziękuję już teraz. Choć z drugiej strony jak sobie pokrytykuję, to też będzie zabawnie ;) Czekam na wasze opinie, te zupełnie odmienne od moich :kwiatek: