Powieści Jane Austen - Twoja ulubiona powieść Jane Austen
Monika - Nie 18 Cze, 2006 23:03
Podzielam zdanie ogółu, DiU i oczywiście Perswazje
Gunia - Pon 19 Cze, 2006 00:07
| Ania napisał/a: | | Cieszę się, że nie jestem jedyna w gronie, która w drugiej kolejności zdecydowała sie na R&R. |
Ja również się cieszę Aniu, bo samotnie się czułam będąc jedyną.
Gabra - Pon 19 Cze, 2006 10:41
Trudny wybór ale zdecydowałam się na Perswazje i Rozważna i Romantyczną, ostatnio częściej sięgam po te dwie książki.
Trzykrotka - Pon 19 Cze, 2006 13:55
Ja też oryginalna nie jestem - DiU i Perswazje.
Duma - wiadomo - arcydzieło. Chyba w żadnej innej książce Jane tyle się nie dzieje, do tego stopnia, że nie udają się jej filmowe adaptacje. To powieść zasługująca w pełni na serial - na powolne smakowanie rozdziału po rozdziale, sceny po scenie, postaci po postaci.
Perswazje są wspaniałe: melancholijne i cudownie życzeniowe - zawsze mnie zachwyca to, że chora już Jane z taką łaskawością i optymizmem obdarowała swą bohaterkę tym, czego samam nie miała: odzyskaną młodością i miłością ukochanego mężczyzny.
Ale z Jane jest tak, że sięga się po nią jak po sukienki: w zależności od nastroju i pogody ulubioną może być Emma albo Opactwo albo Sanditon.
Gunia - Pon 19 Cze, 2006 15:11
| Gabra napisał/a: | | Trudny wybór ale zdecydowałam się na Perswazje i Rozważna i Romantyczną, ostatnio częściej sięgam po te dwie książki. |
No, no Garba. Jednak "Duma" nie taka of course.
Anonymous - Wto 20 Cze, 2006 15:43
U mnie odwrotyna kolejność: Perswazje i DiU
sunshine - Śro 21 Cze, 2006 18:15
U mnie DiU oraz Mansfield Park, może dlatego że bardzo różnię się od głównej bohaterki?
Przyznaję się, że dopiero zaczęłam po raz pierwszy czytac Emmę więc może zmienię moją 2 odpowiedź?
Gunia - Czw 29 Cze, 2006 10:31
.... I to Ty jesteś tymi dwoma procentami...
Aneta - Czw 10 Sie, 2006 17:29
Oczywiście "Dumę i Uprzedzenie" i "Emmę". To moje dwie, a właściwie nawet trzy, bo bardzo lubię "Perswazje" ksiązki ,ale nie ma trzech głosów :sad:
|
|
|