Jane Austen - życie i epoka - Książki około-Austenowskie
praedzio - Wto 28 Wrz, 2010 21:54 Temat postu: Książki około-Austenowskie Nie wiem, czy o tym już było. Nie śledzę wątków Jane Austen na bieżąco, więc mogło mi umknąć.
6 października wychodzi "Książka kucharska Jane Austen" autorstwa Maggie Black i Deirdre Le Fayei (Wydawnictwo Literackie 2010). Jest to zbiór przepisów kuchni anglosaskiej z przełomu XVIII i XIX wieku, opatrzony komentarzem na temat obyczajów epoki, a także licznymi cytatami z ówczesnych dzienników, notatników kulinarnych oraz powieści i opowiadań tej znanej autorki.
Okładka:
To może być ciekawe.
trifle - Wto 28 Wrz, 2010 22:42
Ooo, chętnie bym zajrzała do czegoś takiego
Gunia - Wto 28 Wrz, 2010 23:59
Ta książka była już wydana parę lat temu i kupiłam ją na Allegro - jest naprawdę ciekawa i można się z niej dowiedzieć mnóstwo ciekawych rzeczy o ówczesnym jedzeniu i zwyczajach. Fantastyczne są przepisy - najpierw przepisane z książki kucharskiej przyjaciółki Jane Austen, a potem podane w formie przystosowanej do współczesnych warunków, gdyby ktoś chciał spróbować. Ja jeszcze nie testowałam żadnej potrawy, ale czytanie jest bardzo przyjemne. Polecam!
Tak wyglądała poprzednia okładka:
.
Harry_the_Cat - Śro 29 Wrz, 2010 00:42
Czy ktorasw warszawianek by mi nabyla?
praedzio - Śro 29 Wrz, 2010 09:40
Jak nie zapomnę, to kupię, Harry.
Anaru - Śro 29 Wrz, 2010 11:22
| Gunia napisał/a: | | Tak wyglądała poprzednia okładka: |
Poprzednia bardziej mi sie podoba, ta obecna jest strasznie pstrokato naćkana . Ale książka mnie zainteresowała, w odróżnieniu od książek samej Austen
Gunia - Śro 29 Wrz, 2010 14:50
| Anaru napisał/a: | Gunia napisał/a:
Tak wyglądała poprzednia okładka:
Poprzednia bardziej mi sie podoba, ta obecna jest strasznie pstrokato naćkana . |
Tylko format cholernie nieustawny.
Harry_the_Cat - Śro 29 Wrz, 2010 21:35
| praedzio napisał/a: | Jak nie zapomnę, to kupię, Harry. |
Dziekowac
trifle - Śro 29 Wrz, 2010 21:54
W empiku już można zamawiać: http://www.empik.com/ksia...20230,ksiazka-p
praedzio - Śro 06 Paź, 2010 20:53
Harry, książkę kupiłam.
hannah_johnson - Pią 16 Wrz, 2011 09:25
Książka na pewno ciekawa. A zagłębił się ktoś w same przepisy?
Ania Aga - Pią 16 Wrz, 2011 18:59
Zastanawiałam się nad ciastem z bakaliami (ciasto funtowe?), ale ostatecznie skończyło się tylko na planach.
Aragonte - Sob 17 Wrz, 2011 00:24
A ja jeszcze nie mam tej książki. Muszę chyba kogoś podpuścić, żeby mi na urodziny sprezentował
Akaterine - Sob 17 Wrz, 2011 01:52
Ja od kiedy zaczęłam wakacje, czekam na październik, żeby ją najpierw w bibliotece uniwersyteckiej obadać .
behemotka - Pon 21 Lis, 2011 21:46
http://www.coolturka.com....a/#comment-1922
słyszał ktoś?
nawiasem mówiąc Jane jest znów wiktoriańska i na dodatek zmieniła nazwisko
próbowałam wysłać komentarz, ale chyba trzeba być zalogowanym
Iza_Jesienna - Pią 16 Gru, 2011 16:27
Komentującemu można to jeszcze wybaczyć, ja już myślałam że ktoś rypnął się w samym artykule
A ta książka kucharska wygląda wielce smakowicie! Zastanawiam się, czy nie sprezentować jej mojej siostrze na gwiazdkę. Sama bym też przy tym skorzystała, a jakże
Ania Aga - Pon 02 Sty, 2012 12:56
http://e-sowa.osdw.pl/ksi...t,55372802291KS
Ciekawostka, raczej nie kupię, chyba że trafię w bibliotece (w co wątpię)
Anonymous - Pon 02 Sty, 2012 13:04
O!!! I wlasnie taka ksiazke warto kupic - duzo bardziej niz najnowsze wydania Gaskell.
trifle - Pon 02 Sty, 2012 13:56
| AineNiRigani napisał/a: | | O!!! I wlasnie taka ksiazke warto kupic - duzo bardziej niz najnowsze wydania Gaskell. |
Dla Ciebie
Anonymous - Pon 02 Sty, 2012 13:58
Tu podzielam zdanie trifle (BTW witaj po przerwie ) ja wolę Gaskell
Anonymous - Pon 02 Sty, 2012 14:42
pewnie, ze dla mnie Dla mnie ta ksiazka ma duzo wieksza wartosc - ot i tyle. Cena jest adekwatna do pracy wlozonej w jej powstanie. Niestety w PiP i ZiC tego nie odczuwam
trifle - Pon 02 Sty, 2012 15:18
Przetłumaczenie 800 stron to mało pracy?
Anonymous - Pon 02 Sty, 2012 15:29
Nie napisalam, ze malo. Jednakze w stosunku do zbierania materialow i tworzenia od podstaw - zdecydowanie mniej.
Poza tym wlasnie Gaskell mozna sobie pozyczyc w bibliotece - w przeciwienstwie do tego opracowania. Nie wierze, aby sie pojawilo (chyba, ze w wielkich, wojewodzkich, kierunkowych uniwersytckich.
Akaterine - Pon 02 Sty, 2012 15:45
| AineNiRigani napisał/a: | | Nie napisalam, ze malo. Jednakze w stosunku do zbierania materialow i tworzenia od podstaw - zdecydowanie mniej. |
Mi pisanie pracy magisterskiej idzie łatwiej niż tłumaczenie Juweniliów Jane Austen, więc się nie zgodzę .
Anonymous - Pon 02 Sty, 2012 16:10
a z czego piszesz?
|
|
|