To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Saga rodu Forsythe'ów

Sofijufka - Śro 26 Maj, 2010 14:38
Temat postu: Saga rodu Forsythe'ów
W TVN Style za tydzień w środę o 21:30 Saga rodu Forsythe'ów

W filmie występują m.in. Damian Lewis (Soames Forsyte), Rupert Graves (Jolyon Forsyte) i Gina McKee (Irene Forsyte). Zapowiadany na sześć odcinków serial kosztował 10 mln dolarów. Jak twierdzą twórcy nie jest to remake filmu z 1969 roku, lecz całkiem nowa adaptacja prozy Galsworthy'ego.

Pierwszy odcinek pamiętnej sagi został wyświetlony w telewizji amerykańskiej w 1969 roku. Przez 26 tygodni widzowie z zapartym tchem obserwowali historię rodziny. W czasach gdy nikt nie miał jeszcze video nie wspominając o DVD czy kablówkach nie wolno było przegapić żadnego odcinka "Sagi rodu Forsyte'ów". Nakręcony na podstawie powieści Johna Galsworthy'ego serial cieszył się nie tylko popularnością wśród widzów. Także krytycy byli zachwyceni. - Saga jest jednym z najbardziej doniosłych wydarzeń kulturalnych naszego wieku - pisał powieściopisarz James A. Michener w przewodniku telewizyjnym z tamtych lat. Trudno dziś uwierzyć, że czarno-biały serial kosztował tylko 728 tysięcy dolarów.

praedzio - Śro 26 Maj, 2010 14:40

O, rety, rety! :excited: Skoro nie mam tak egzotycznego kanału, to może swoje płytki odświeżę i będę równolegle oglądać?
trifle - Śro 26 Maj, 2010 14:56

O rety rety! A mnie nie będzie w domu jeszcze :cry2:
Sofijufka - Śro 26 Maj, 2010 15:03

jak znam życie i kanał Style, to będę powtórki :pociesz:
Trzykrotka - Śro 26 Maj, 2010 15:05

Będą na pewno! Dziękuję za przypomnienie. Na pewno wypadłoby mi z głowy, zeby pilnować emisji, a chcę koniecznie zobaczyć, jak to zrobiono.
RaczejRozwazna - Śro 26 Maj, 2010 16:15

A ja nie mam TVN style... :cry2: Kiedyś miałam, ale był do kitu, porządne rzeczy zaczęły lecieć dopiero wtedy, gdy się pozbyłam tego kanału...
Anonymous - Śro 26 Maj, 2010 16:46

a ja nie mam ani kanału ani płyt.... buuuuu
Kurdę a tak bym oglądnęła.... Siostra może ma, ale on takich nie lubi. Jak ja Tatę namówię na kablówkę