To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - LOTR

Trzykrotka - Wto 30 Maj, 2006 09:42

Pamiętam dodatki do LotR, gdzie Sean ze śmiechem opowiadał o sobie i Orlando: że pochodzą z innych angielskich światów: bastard from the north i coś jak laluś z południa. Oraz parodiował nienaganny urok i wdzięk ruchów Blooma.
Uśmiech ma ten Bean...! :oops:
Dla jego roli i Emily Watson warto zobaczyć Equilibrum. Ta scena z Yeatsem była przejmująca.

Agn - Wto 30 Maj, 2006 11:25

Trzykrotka napisał/a:
Pamiętam dodatki do LotR, gdzie Sean ze śmiechem opowiadał o sobie i Orlando: że pochodzą z innych angielskich światów: bastard from the north i coś jak laluś z południa. Oraz parodiował nienaganny urok i wdzięk ruchów Blooma.

Do tego dokładał swoje trzy grosze Viggo, opowiadając o zadbanych pazurkach elfów i wymuskanych włoskach ;)
Cytat:
Uśmiech ma ten Bean...! :oops:

Szellllmowski. :mrgreen:

Trzykrotka - Wto 30 Maj, 2006 11:33

A kawałek, w którym Bean opowiadał, jak wprawiał czółno elfa ukradkiem w ruch przy pomocy wiosła! (bo Orlando wiosłował najlepiej, a Sean się nie mógł nauczyć i zazdrosny był :grin: ).
No a już moje serce podbił całkowicie przy pomocy dodatków do LotR dwoma sprawami, świadczącymi dobrze o jego głowie i pewności siebie:
1. przeczytał Władcę jako młody chłopak (Viggo nie wiedział, do czego go angażują!)
2. tak bardzo bał się latać helikopterem, że codziennie wspinał sie przez 2 godziny w kostiumie szlakiem turystycznym. Lubię go za to, że nie pozuje na nieugiętego macho.

Agn - Wto 30 Maj, 2006 11:36

Z drugiej strony wykazal sie niewaska sprawnoscia fizyczna - ty wiesz, ile te stroje wazyly? A on w nich na piechotke zasuwal po gorach... Podziwiam, podziwiam. :mrgreen:
Trzykrotka - Wto 30 Maj, 2006 11:51

Właśnie!
Jeszcze jedno a propos jego posatci było fajne w dodatkach: to, jak śmiał się, że z aktorem grającym Faramira spiknieto ich na zasadzie podobieństa rodzinnego: obaj mają tak samo wielkie nosy :grin: . rzeczywiście - mają.
( :oops: ledwie napisałam o wielkim nosie, od razu mi się nasunęła na myśl dyskusja o nosach z wątku o Ryśku. Olaboga, staczam się :neutral: )

Agn - Wto 30 Maj, 2006 11:53

A co tam w tym watku? O wielkich nosach i...............
Bo sa jeszcze teorie o duzych dloniach i duzych stopach. ;)

A owszem, on i David Wenham maja pewne podobienstwo, to im trzeba przyznac. Aczkolwiek dalej zaluje, ze moi ulubieni bracia nie mieli ciemnych wlosow (ja jestem uparta wprost do obrzydliwosci).

Caitriona - Wto 30 Maj, 2006 12:01

Trzykrotka napisał/a:
Jeszcze jedno a propos jego posatci było fajne w dodatkach: to, jak śmiał się, że z aktorem grającym Faramira spiknieto ich na zasadzie podobieństa rodzinnego: obaj mają tak samo wielkie nosy

Faktycznie - mają. Ale jakoś zupełnie nie przeszkadza mi to, i bardzo lubię zarówno Fasolkę, jak i Davida Wenhama ;)

Trzykrotka - Wto 30 Maj, 2006 12:15

[quote="Agn"]A co tam w tym watku? O wielkich nosach i...............
Bo sa jeszcze teorie o duzych dloniach i duzych stopach. ;)

[quote]
no właśnie o tym było. O dłoniach też.
Mnie się też podobali bracia. Boromir ostry jak miecz, jak wyciosany z kawałka granitu i łagodniejszy, smutniejszy, choć równie waleczny Farmir. Przepiękne były ich wspólne sceny w Osgiliath i szkoda, że znalazły się tylko w wersji rozszerzonej.

Agn - Wto 30 Maj, 2006 13:35

Caitriona napisał/a:
Faktycznie - mają. Ale jakoś zupełnie nie przeszkadza mi to, i bardzo lubię zarówno Fasolkę, jak i Davida Wenhama ;)

Zabawne, ja tez czesto Szona okreslam mianem Fasolki :lol:

Admete - Wto 30 Maj, 2006 14:25

Scena pożegnania braci jest wspaniała! To przejrzyste spojrzenie Faramira :-) Niestety w Powrocie króla bardzo po macoszemu potraktowano wątek Eowiny i Faramira. Nawet dodatki nie ukoiły mojego żalu. Co do czarnowłosego Boromira. Zajrzyjcie tutaj do galerii Kasiopei -
http://www.tolkien.com.pl...ony/monidlo.htm
Kas nie tylkow spaniale rysuje,ale tez stworzyła jedyny w swoim rodzaju ff tolkienowski, w którym - uwaga - Boromir przeżył atak orków pod Parth Galen. Tu jest link. Warto przeczytać.
http://www.tolkien.com.pl/kasiopea/syn.html

Agn - Wto 30 Maj, 2006 14:27

Owszem, przeżył... i do tego fik jest naprawdę dobry (oraz dłuuuuugi :mrgreen: ). A Kas stworzyła wizję Boromira, którą ja sobie zakosiłam. Mój Boromir właśnie tak wygląda. ^^
Admete - Wto 30 Maj, 2006 14:40

Jeszcze jedno genialne ff z ocalałym Boromirem jest dostępne na www.fanfiction.net - po angielsku, ale powala na kolana, na końcu płakałam jak bóbr.
http://www.fanfiction.net/s/652532/1/

Agn - Wto 30 Maj, 2006 18:10

Admete, czy to była żaluzja ciężkiego kalibru? :roll:
Admete - Śro 31 Maj, 2006 00:11

Thin słoneczko żadna aluzja. Dzielę się tylko naszymi kompanijnymi skarbami :-) Nie mam pojęcia jaka to by mogła być aluzja.
Agn - Śro 31 Maj, 2006 19:01

Czyli to nieświadomie... Ufff! (Jak to nie wiesz? Pomyśl ;) )
Admete - Śro 31 Maj, 2006 21:14

Chodzi Ci o tłumaczenie Kapitana i króla? Teraz coś skojarzyłam ;-)
Agn - Śro 31 Maj, 2006 21:16

Tiaaaa... Coś poczułam takie piknięcie, że to może być żaluzja :)
Anonymous - Czw 08 Cze, 2006 02:15

Agn napisał/a:
Aczkolwiek dalej zaluje, ze moi ulubieni bracia nie mieli ciemnych wlosow (ja jestem uparta wprost do obrzydliwosci).

Sorki, że odkopuuje stare tematy, ale nie moge się powstrzymać :D
Mam takie piękne rysunki obu braci, jak znajdę to wrzuce tutaj.
Nie wiedziałam, że można się tak zauroczyć kilkoma kreskami namalowanymi na papierze...
O dziwo obaj są tam ciemnowłosi :D

Agn - Czw 08 Cze, 2006 17:02

Aine, czyjego autorstwa?
Admete - Czw 08 Cze, 2006 17:37

Właśnie czyjego? Podawałam wcześniej linka do świetnych rysunków Kasiopei :-)
Agn - Czw 08 Cze, 2006 17:42

Kas jest bezkonkurencyjna, jej wizja braci + tatusia to moja wizja braci + tatusia (tak ich sobie wyobrażam, gdy czytam książkę).
Anonymous - Czw 08 Cze, 2006 22:03

No właśnie Kasiopei. Ona ma cudowne prace (i widać fascynatje Thorgalem :D )

To mnie wzrusza. Młody Boromir z Faramirem:

I jak tutaj serce ma nie pikać na widok rysunkowych postaci?

Admete - Pią 09 Cze, 2006 13:39

:-D Przeczytaj fanfik Kas - Syn Gondoru.
http://www.tolkien.com.pl/kasiopea/syn.html

Agn - Pią 09 Cze, 2006 15:43

Ha! Tak też czułam, że to będą dzieła Kas! :mrgreen:
Anonymous - Pią 09 Cze, 2006 17:24

Wrzuciłam ją sobie teraz na pulpit :D