To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Kobieta w bieli (The Woman in White)

Caitriona - Czw 20 Sie, 2009 20:33
Temat postu: Kobieta w bieli (The Woman in White)
Po przeczytaniu powieści Collinsa, która w sumie mi się podobała, choć na niektóre rzeczy musiałam przymknąć oko ( więcej: http://i-love-impala67.bl...ie-collins.html ), sięgnęłam po jej ekranizację.

Wersja, którą widziałam jest z roku 1997. W rolach głównych występują Justine Waddell (Żony i córki) jako Laura, Tara Fitzgerald (The Tenant of Wildfell Hall) jako Marian, Simon Callow (Pokój z widokiem 1985) jako Fosco, Andrew Lincoln (To właśnie miłość) jako Walter.

Całkiem udana rzecz. Jest sporo zmian w stosunku do książki, ale summa summarum najważniejsze zdarzenia, osoby, czasami nawet kwestie zostały wiernie oddane. Narracja z Waltera została przeniesiona na Marian i chyba w sumi dobrze. Film ma klimacik grozy i napięcia, głównie za sprawą kobiety w bieli i jej charakteryzacji ;) Nie podobała mi się tylko Waddell, nie miała nic z Laury, ani urody, ani sposobu zachowania. Za to Tara była dobrym wyborem jeśli chodzi o rolę Marian. Reszta obsady nie zapisała się jakoś szczególnie w mojej pamięci.

Admete - Czw 20 Sie, 2009 20:41

Niby wiem, że ta powieść istnieje, ale jakos nigdy nie wpadła mi w ręce. Filmu też nie znam.
Caitriona - Czw 20 Sie, 2009 20:52

Do powieści nie zachęcam, trzeba mieć na nią nastrój i zdecydowanie czytać jako ciekawostkę, ale film zawsze można obejrzeć. [Coco-jumbo?;)]
Admete - Czw 20 Sie, 2009 21:04

To się uśmiecham :D Szeroko.
Caitriona - Czw 20 Sie, 2009 21:12

Oki doki :D
BeeMeR - Pią 21 Sie, 2009 11:03

ja sobie też spróbuje coco jumbo, zwłaszcza biorąc pod uwagę moją fazę na kostiumowce :mrgreen:
achata - Pią 21 Sie, 2009 19:16

Pamiętam jak oglądałam ten film w telewizji dobrych kilka (może nawet kilkanaście) lat temu i jak mnie wystraszył i zachwycił. Aż się wtedy dziwiłam, że tak dobre kino nasza TV zapodaje bez rzetelnej reklamy. To mogło być nawet całkiem świeżo po wyprodukowaniu
Caroline - Śro 02 Wrz, 2009 20:59

achata napisał/a:
Pamiętam jak oglądałam ten film w telewizji dobrych kilka (może nawet kilkanaście) lat temu i jak mnie wystraszył i zachwycił. Aż się wtedy dziwiłam, że tak dobre kino nasza TV zapodaje bez rzetelnej reklamy. To mogło być nawet całkiem świeżo po wyprodukowaniu
Mam podobne wrażenia. Obejrzałam film w TV, dziwiąc się, że nigdy o nim ani o książce nie słyszałam. Powieści szukałam długo i zdecydowanie zgadzam się z Cait - raczej dla upartych koneserów. Słabo trzyma klimat grozy.
Dorfi - Czw 10 Wrz, 2009 23:41

Film oglądałam chyba 3 razy (na Zone Europa leciał). Ale o książce nie słyszałam. Jak wpadnie mi w ręce to przeczytam, bo film mi się podobał.
BeeMeR - Czw 14 Lip, 2011 17:22

Obejrzałam - ciekawe dość, malownicze bardzo, acz śledztwo prowadzone przez główną bohaterkę wydaje się mało wiarygodne (cud, że coś odkryła działając tak obcesowo :roll: ), wielbicielkom kostiumowców polecam :)