To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści Jane Austen - Okładki powieści JA

Jeannette - Czw 08 Cze, 2006 19:26
Temat postu: Okładki powieści JA
Przypomniałam sobie, jakie piękne okładki wyszukałyście na poprzednim forum i pomyślałam, że czas wrócić do tamtego tematu. :cool:

Na razie tyle. Wrzucajcie co macie. :cool:

bezpaznokcianka - Czw 08 Cze, 2006 22:48

to mnie szoknelo z lekka myslalam, ze to jakas pomylka... :neutral:
http://www.allegro.pl/ite...sten_nowec.html jezus.. kto to tlumaczyl, ze nawet tytul zmienil :neutral: :? :

KIKA - Pią 09 Cze, 2006 11:19

nowatorski tytuł to penie i tłumaczenie będzie nowatorskie... chyba chcieli wyróżnić swoja oficynę pomysłowością.... Zielona Sowa.... chyba jest naprawdę w tych sprawach zielona.... :roll:
Jeannette - Pią 09 Cze, 2006 16:51

Hehe.........Eleonora jest nie tylko rozważna co rozsądna.
bezpaznokcianka - Pią 09 Cze, 2006 19:16

KIKA napisał/a:
Zielona Sowa.... chyba jest naprawdę w tych sprawach zielona.... :roll:

:mrgreen: :wink: ja naprawde myslalam ze to jakas inna ksiazka.. no ale Jane Austen.. hm.. opis sie zgadza.. tylko ten tytul.. :neutral: mam nadzieje ze nazwisk nie pozmieniali :smile:

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 19:19

bezpaznokcianka napisał/a:
KIKA napisał/a:
Zielona Sowa.... chyba jest naprawdę w tych sprawach zielona.... :roll:

:mrgreen: :wink: ja naprawde myslalam ze to jakas inna ksiazka.. no ale Jane Austen.. hm.. opis sie zgadza.. tylko ten tytul.. :neutral: mam nadzieje ze nazwisk nie pozmieniali :smile:
To jest dokładnie to samo tłumaczenie, tylko tytuł zmieniony. Ktoś już o tym pisał...
bezpaznokcianka - Pią 09 Cze, 2006 19:23

no to bez sensu... ja rozumiem jeszcze jak zmienia tytul w ekranizacji... no ale nowe wydanie ksiazki? to ciekawe jakby inne tytuly pozmieniali. Strach pomyslec co by z "Dumy i uprzedzenia wyszlo"
a zeby nie byl to tak calkiem offtopic :wink:

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 19:25

Hm... "Dumność i uprzedzenność"? :lol:
bezpaznokcianka - Pią 09 Cze, 2006 19:27

http://www.virtualimprint.com/gallery.shtml look at that :D
Guniu... blagam cie nie wymyslaj.. az boje sie co bys z tytulu EMMA zrobila :wink:

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 19:38

"Emmość"? "Emmowatość"?

Mam taką:

I tej nie może zabraknąć: (chociaż jest z tym głupim błędem)

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 19:47

Taką "Emmę" czytam:

Taką "P&P" mam:

A taką "S&S" czytałam:

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 19:56

Anonymous - Pią 09 Cze, 2006 20:01

Wyżej pojawiły się chyba wszystkie okładki JA, które ja mam :D . Perswazje polskie i angielskie, Mansfield Park z tego samego wydawnictwa, chodzi o to białe, we wpisie Guni, tak na marginesie - okropne. Mansfield Park jeszcze ujdzie, ale Perswazje - straszne. Rozważną i Romantyczną mam taką samą, jak Gunia, skusiłam się, bo było tanie w gazecie ;) . Dumę też mam z wpisu Guni, z te z wydawnictwa Zielona Sowa. Zawsze się zastanawiałam, czy postaci na okładce przedstawiają Darcy'ego i Elizabeth - jeżeli tak, to Elizabeth ujdzie, ale Darcy okropny ;) . Emmę mam taką, jak z drugiego wpisu Guni.
I też, żeby nie było offtopic - dumę po angielsku mam z Penguin popular classics, okładka wygląda tak:

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:05

Też się skusiłam na "RR" w tej gazecie... "Sekraty serca" czy inny bukowiec... Poszłam do kiosku po gumę - wróciłam z książką... :)

Wydanie z 1933 r. - jedyne 300 $, jeśli ktoś ma ochotę...

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:11

Mam nadzieję, że to nie Darcy... :)
A tu się komuś obrazki pomyliły, bo aukcja dotyczy "Perswazji", a zdjęcie jest takie:

:)

bezpaznokcianka - Pią 09 Cze, 2006 20:12

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:15

Nigdzie nie mogę znaleźć takiego "MP", jaki czytałam...

bezpaznokcianka - Pią 09 Cze, 2006 20:15

Gunia napisał/a:
Obrazek

Dlaczego? Calkiem.. podobny :wink: do Colina jako Darcy'ego of course

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:17

Mam takie "Listy", jak te Paznokietka.

I takie "Perswazje" czytałam.

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:18

bezpaznokcianka napisał/a:
Gunia napisał/a:
Obrazek

Dlaczego? Calkiem.. podobny :wink: do Colina jako Darcy'ego of course
Mi on raczej przypomina Rushwortha...

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:19

A tu filmowe wydanie po angielsku:

bezpaznokcianka - Pią 09 Cze, 2006 20:20

dla mnie wszystko zaczelo sie od tego... zobaczylam te okladke w KKKK (taki klub wysylkowy) i otworzyla mi sie szyfladka.. chyba ogladalam to kiedys w TV.. i mi sie podobalo! Mamo.. musisz mi to kupic :razz: reszte ksiazek tez mam z Proszynskiego.

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:21

A tu "RR" słabej jakości...

bezpaznokcianka - Pią 09 Cze, 2006 20:25

Gunia napisał/a:
Mam takie "Listy", jak te Paznokietka.

ja nie mam tych listow... tylko okladke znalazlam. :D Z Austen nie mam tylko Opactwa.. (nawet Sanditon mam.. ktora nie calkiem autorstwa Austen jest) i przyznam sie ze nie czytalam tego nawet... :oops:

Gunia - Pią 09 Cze, 2006 20:25

Śliczne to Twoje wydanie, Paznokietku...