To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Powieści - Honoré de Balzac

Caitriona - Pon 06 Kwi, 2009 00:09
Temat postu: Honoré de Balzac
Balzac (20 05 1799 - 18 08 1850) - powieściopisarz francuski, jeden z ważniejszych twórców XIX wieku, autor cyklu Komedia ludzka (m.in. Ojciec Goriot, Kuzynka Bietka). Pod koniec życia poślubił Polkę, Ewelinę Hańską.

Caitriona - Pon 06 Kwi, 2009 00:27

Skończyłam dzisiaj czytać Kuzynkę Bietkę. Jest to moje drugie spotkanie z twórczością Balzaka, pierwszym oczywiście był Ojciec Goriot (wstyd się przyznać, niewiele z niego pamiętam...). Wyjątkowo długo czytało mi się tę powieść. Gdy zaczynałam czytać potrafiłam się nieźle w niej zatopić, ale jak już ją odłożyłam to miałam kłopoty, żeby ponownie do niej wrócić. Może dlatego, że nie dałam rady polubić zadnego z bohaterów, w sumie nawet żadnego z nich nie byłam w stanie zrozumieć; ani dumnej, wspaniałej i dzielnej, wszystko znoaszącej Adeliny, ani tego słabego, rozpustnego Hulota. Tak na dobrą sprawę najwięcej mojej sympatii zdobyła Mirah swoim zachowaniem i uczynkiem wobec Adeliny. Oczywiście okropna, dwulicowa, knująca tytułowa Bietka i jeszcze gorsza od niej Waleria są poza jakimkolwiek konkursem na ulubioną postać. Niestety również leniwy o słabym charakterze, ale odważny Wacław Steibock nie moze dać się lubić (trochę nam się od Balzaka oberwało: a to że jesteśmy słabi charakterem, a to że lubimy zbytki na modłę orientalną, że kłótliwi jesteśmy, miał też coś do słowiańskiej duszy. Docieniał za to naszą odwagę i waleczność). A może ja zbyt wybredna jestem? Na dodatek było coś w stylu Balzaka, jakiś "horror vacui", który utrudniał mi ponowne zabranie się do raz przerwanej lektury. Na pewno wspaniale Balzak sportretował wszystkich swoich bohaterów. Naprawdę świetnie, są jak z krwi i kości. No i to zakończenie! Po prostu prawdziwa natura ludzka.
Na dniach dam panu Balzakowi kolejną szansę, zabiorę się za Stracone złudzenia.

Tamara - Wto 07 Kwi, 2009 18:20

Balzac jest fenomenalny :oklaski: to jest pełnokrwista literatura jak sie patrzy :cool:
asiani - Pią 17 Kwi, 2009 21:55

Balzac popełnił fenomenalną robotę jeśli chodzi o "Komedię ludzką"

Caitriona napisał/a:
Skończyłam dzisiaj czytać Kuzynkę Bietkę. Jest to moje drugie spotkanie z twórczością Balzaka, pierwszym oczywiście był Ojciec Goriot (wstyd się przyznać, niewiele z niego pamiętam...)

Już od kilku znajomych słyszałam, że albo nie byli w stanie przejść "Ojca", bądź potwornie ich znudził.
Podobno to dlatego, że jest lekturą w szkole i nie zachęca do zainteresowania się innymi jego dziełami .
Ja tam pamiętam tylko zachwyty :wink:

Ale bardzo bardzo polecam "Jaszczura" i "Kobietę trzydziestoletnią" :-)

Caitriona - Pią 17 Kwi, 2009 22:22

asiani napisał/a:
Już od kilku znajomych słyszałam, że albo nie byli w stanie przejść "Ojca", bądź potwornie ich znudził.

Przejść to przeszłam go bez problemu, po prostu nie zapamiętałam całej historii, akcji, bohaterów. Tyle się w tym okresie czytało, że część z tych książek po prostu uciekła...