To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - WIELKI QUIZ Z N&S!!!!

Gosia - Nie 09 Lis, 2008 20:34
Temat postu: WIELKI QUIZ Z N&S!!!!
Uwaga!
Proponuję Wam quiz ze znajomości filmu i powieści "North and South".
Mam przygotowanych około 30 pytań dotyczących N&S. Oraz kilka dodatkowych dotyczących samej Gaskell i jej innych powieści.
Tak sobie myślę, że możemy się umówić na jakiś dzień i godzinę i bedę zamieszczać pytania, a Wy będziecie na nie szybko, w tym samym wątku, odpowiadać. Czas odpowiedzi będzie krótki, po to, żeby odpowiadać z pamięci, a nie posiłkować się filmem czy książką ;)
Pytania będą o różnym stopniu trudności - bardzo łatwe i trudniejsze.
Co Wy na to?
I jaka data Wam odpowiada?

Nad nagrodą muszę się zastanowić ;)
Może jeśli ktoś odpowie bezbłędnie na wszystkie pytania, otrzyma ode mnie w prezencie egzemplarz polskiego wydania filmu N&S? Ale pewnie wszyscy już je mają :mysle:
Propozycje nagród mile widziane ;)

Anonymous - Nie 09 Lis, 2008 20:40

Za!! jak najbardziej za!! chociaż moja znajomość ogranicza się do samego N&S to może nie będę się gasić :ops1:
nuna - Nie 09 Lis, 2008 21:12

Jestem jak najbardziej za. Pasuje mi każdy dzień od godz 17.
Ja nie mam polskiego wydania N&S :( , więc to konkurs jak najbardziej dla mnie. Tylko z wiedzą to u mnie nie najlepiej w porównaniu z doświadczonymi damami :rumieniec:

Harry_the_Cat - Nie 09 Lis, 2008 21:16

Z naszego Supernaturalnego doświadczenia wynika (quiz zrobiłyśmy sobie we wrześniu), że 30 pytań to może być za dużo. U nas było chyba 8 osób i 20 pytań zajęło nam ponad 2 godziny. I to nie jest zabawa od której można się oderwać i wrócić. Trzeba się mocno koncentrować, bo posty lecą w tempie zastraszającym.... ;)
Nam wyszło ok 500 postów...
I Gosiu, weź pod uwagę możliwość remisu.

Anonymous - Nie 09 Lis, 2008 21:19

Harry_the_Cat napisał/a:
Trzeba się mocno koncentrować

mocno! :wink:
Harry_the_Cat napisał/a:
naszego Supernaturalnego doświadczenia wynika

i czas leci niewiadomo kiedy i w oka mgnieniu te posty skaczą... ale zabawa jest przednia...

Gosia - Nie 09 Lis, 2008 21:19

Hmmm, no to można zrobić w dwóch turach, 2 x po 15, dzień po dniu, albo w odstępie tygodniowym.
A ile daliście czasu na odpowiedz?

Harry_the_Cat - Nie 09 Lis, 2008 21:22

W założeniu chyba było 3 minuty albo 5 - muszę zerknąć, ale to nie do końca się dało kontrolować :lol:
Przynajmniej ja nie byłam zbyt restrykcyjna i dawałam się porwać wirowi off topów i sama je ciągle inicjowałam. :wink:

Gosia - Nie 09 Lis, 2008 21:23

Ale te posty z konkursu już zniknęły?
Anonymous - Nie 09 Lis, 2008 21:26

Harry_the_Cat napisał/a:
sama je ciągle inicjowałam.

:rotfl: no bo jak sobie przypomnę
posty nie powinny być zniknięte :wink: :mrgreen: z mojej strony nic kasowane nie było

Harry_the_Cat - Nie 09 Lis, 2008 21:27

Nie, są.... zaczynają się na str. 66, drugiego wątku, tu: http://forum.northandsout...p=167987#167987

A to był mój wstęp:
Plan gry jest taki - mam 20 pytań. Tak, jak ustalałyśmy, wszystkie są z sezonu 3. Do każdego są trzy odpowiedzi do wyboru, także jakby co można zgadywać ;) Nie umiem powiedzieć, czy pytania są trudne, czy nie - mi się wydają dosyć łatwe, ale w końcu sama je układałam, oglądając skwapliwie wszystkie odcinki 3 sezonu jedynie w tym celu... LOL.

Odpowiadamy w wątku - także waszemu sumieniu pozostawiam kwestie ściągania ;) No i wszelkie dystrakcje i off topy są jak najbardziej wskazane!!! Nie chcemy, żeby wszyscy mieli 100% nie? ;)

Na odpowiedź będzie powiedzmy 3 minuty, ok? Trochę ciężko to wyliczyć.

A potem ruszyła lawina :rotfl:

Anonymous - Nie 09 Lis, 2008 21:28

bardzo wciągająca lawina.... z obrazkami :excited:
Admete - Nie 09 Lis, 2008 21:31

Harry zabawa była przednia :-D Koncentracja straszliwa :-D wariactwo zupełne. Czekam na konkurs świąteczny.
Anonymous - Nie 09 Lis, 2008 21:33

będzie kolejny konkurs?
Najs!!
I była zabawa tak wciągajaca, żem mało się nie zabiła w maratonie do toalety, a Wy się jeszcze podle śmiałyście i kpiłyście :mrgreen:
Gosiu pomysł jest genialny czuję, że i tutaj się nie obedzie bez kupy śmiechu

Gosia - Nie 09 Lis, 2008 21:34

Oki, ja zamierzam zamieszczać pytania ze wszystkich odcinków "North and South" :mrgreen: kilka dotyczy aktorów, ale głównie treści filmu.
Dodatkowo będą pytania dotyczące samej Gaskell i jej twórczości.
Czas oczekiwania 3 minuty.
Tak jest rozsądnie.

a jak byla u WAs nagroda?

Harry_the_Cat - Nie 09 Lis, 2008 21:36

No nagrodę miałam jedną niestety (i doszła do mnie z opóźnieniem) a potem trzy osoby miały tyle samo punktów, więc musiałam kombinować co z tym zrobić. Skończyło się na losowaniu i nagrodach pocieszenia.
Anonymous - Nie 09 Lis, 2008 21:38

Harry_the_Cat napisał/a:
nagrodach pocieszenia.

wprawiajacych w ekstazę :excited: :rumieniec:

trifle - Nie 09 Lis, 2008 21:40

A co to było :D ?
Harry_the_Cat - Nie 09 Lis, 2008 21:43

Nagroda główna to był komiks Supernatural: Origins - o tym, jak to było zaraz po śmierci Mary, a nagrody pocieszenia to nagranie takiego panelu z twórcami SPN i chłopcami - około godziny chyba.

I na dzień dzisiejszy Quiz Świąteczny będzie raczej bez nagród... :(

Admete - Nie 09 Lis, 2008 21:44

Nie ma potrzeby Harry :-) Sama zabawa jest już nagrodą. Nie wygram tym razem, bo pierwsze 8 odcinków widziałam tylko raz ;)
Harry_the_Cat - Nie 09 Lis, 2008 21:46

Admete napisał/a:
Nie ma potrzeby Harry :-) Sama zabawa jest już nagrodą. Nie wygram tym razem, bo pierwsze 8 odcinków widziałam tylko raz ;)

Nie wygrasz, to może być bez nagród? ;) :mrgreen:

Gosia - Nie 09 Lis, 2008 21:47

Nuna, trzeba próbować swoich sił, to w końcu zabawa. Bardzo się zdziwię, jeśli ktoś odpowie poprawnie na wszystkie pytania :mrgreen:

Przykładowe pytanie:

Jak Margaret wyobrażała sobie na początku filmu swój ślub:
a - Chcę wyjść za mąż w Londynie
b - Chcę obudzić się w słoneczny dzień, założyć ulubioną sukienkę i po prostu pójść do kościoła.
c - Nie chcę wychodzić za mąż
d - W podróż poślubną chciałabym pojechać na Corfu.

Harry_the_Cat - Nie 09 Lis, 2008 21:52

B!
Gosia - Nie 09 Lis, 2008 21:53

Czy mamy już quiz? :rotfl:
Anonymous - Nie 09 Lis, 2008 21:53

przykłądowe pytanie jest łatwe :mrgreen:
Admete napisał/a:
Nie ma potrzeby Harry Sama zabawa jest już nagrodą. Nie wygram tym razem, bo pierwsze 8 odcinków widziałam tylko raz

jak najbardziej podpisuję się pod Supernaturalną siostrą :mrgreen:

trifle - Nie 09 Lis, 2008 21:53

Gosia napisał/a:
Nuna, trzeba próbować swoich sił, to w końcu zabawa. Bardzo się zdziwię, jeśli ktoś odpowie poprawnie na wszystkie pytania :mrgreen:

Przykładowe pytanie:

Jak Margaret wyobrażała sobie na początku filmu swój ślub:
a - Chcę wyjść za mąż w Londynie
b - Chcę obudzić się w słoneczny dzień, ubrać ulubioną sukienkę i po prostu pójść do kościoła.
c - Nie chcę wychodzić za mąż
d - W podróż poślubną chciałabym pojechać na Korfu.

Łeeee, to proste jakieś :D
Ja aż słyszę jak ona to mówi :D