To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Kupiec wenecki

Matylda - Nie 04 Cze, 2006 09:23
Temat postu: Kupiec wenecki
Czy wiecie dziewczynki kiedy będzie leciał w kinach??
Widziałam zdjęcia - sa piękne
Niestety takiej Wenecji nie znam. Zawsze jest zatłoczona i hałaśliwa

Caitriona - Nie 04 Cze, 2006 10:41

Z www.filmweb.pl wynika że już powinnien byc - od 2 czerwca.
monika29.09 - Nie 04 Cze, 2006 20:43

Caitriona napisał/a:
Z www.filmweb.pl wynika że już powinnien byc - od 2 czerwca.

Wklejam wątek z forum gazetowego, podoba mi się porównanie z ustawieniem karuzeli w Muzeum Narodowym:

http://forum.gazeta.pl/fo...2934193&v=2&s=0

pozdr.
m.

Gunia - Nie 04 Cze, 2006 20:45

Chętnie zobaczę. :smile: Ale nasi dali ciała: minęło dwa lata od światowej premiery, a grają i tak tylko w Warszawie i Krakowie... :sad:
miłosz - Pon 05 Cze, 2006 08:51

Gunia napisał/a:
Chętnie zobaczę. :smile: Ale nasi dali ciała: minęło dwa lata od światowej premiery, a graję i tak tylko w Warszawie i Krakowie... :sad:

Szczerze mówiąc to nawet zwątpiłam, że to będzie w kinach :0
Podobno wielce smaczny Al Pacino ;)
jak Bóg da i czas pozwoli to zajrze na to w środę ;)

Gunia - Pon 05 Cze, 2006 15:48

Opowiesz mi i wszystkim tym, którzy nie mają szans na obejrzenie?
Caitriona - Sob 05 Sie, 2006 02:26

Obejrzałam "Kupca weneckiego". Fantastyczny Al Pacino! Nie przepadam za nim, ale w tej roli wypadł wyśmienicie. Jeremy Irons zagrał swoją rolę rónie dobrze. Z przyjemnością patrzyło mi się także na role pozostałych, głównie trzech pań (Collins, Goldenhersh, Robinson), aktorów. Jakoś tak tylko nie mogę się przekonać do Fiennesa... Piękne zdjęcia, świetna kolorystyka, dobre kostiumy i scenografia.
Film godny polecenia, co niniejszym czynię.

Matylda - Sob 05 Sie, 2006 14:31

Caitriono czy u Was leciał ten film w kinach???
Harry_the_Cat - Sob 05 Sie, 2006 15:59

Tak, jakis czas temu leciał w kinach w-skich.
Caitriona - Sob 05 Sie, 2006 16:47

Matylda napisał/a:
Caitriono czy u Was leciał ten film w kinach???

Był, króciutko, ale był w paru kinach. Ale ja oglądałam go w domu ;) :razz:

Gunia - Wto 22 Sie, 2006 12:11

Wreszcie miałam czas obejrzeć film do końca i był on jak nóż w moje serce, przyzwyczajone do czarno-białych filmów. Mam na myśli jasny podział na dobrych i schwarzcharaktery. W tej historii mimo najlepszych chęci nie udało mi się dokonać podziału i to mnie zszkowało. Shakespeare pisał bardzo życiowe historie.
Aragonte - Pią 27 Paź, 2006 23:44

Mam "Kupca", zanabyłam go dzisiaj :mrgreen:
Gosia - Sob 25 Lis, 2006 11:01

"Kupiec wenecki" w reżyserii Michaela Radforda jest adaptacją sztuki Williama Szekspira o tym samym tutule. Akcja filmu "Kupiec wenecki" rozgrywa się w XVI-wiecznej Wenecji. Żyd Shylock (Al Pacino) dorobił się fortuny pożyczając pieniądze na procent. Antonio (Jeremy Irons) jest chrześcijańskim kupcem, który z kolei udziela pożyczek nieporocentowanych, podważając tym samym pozycję Shylocka w mieście. Najlepszym przyjacielem Antonio jest Bassanio (Joseph Fiennes), który zakochał się w Portii (Lynn Collins). Żeby zabiegać o względy dziedzicki Bassanio potrzebuje pieniędzy. Z pomocą przychodzi mu najlepszy przyjaciel Antonio. Niestety włożył on wszystkie swoje pieniądze w statki, które są obecnie w morzu. Antonio postanawia więc pożyczyć 3000 dukatów od Shylocka, który udziela mu pożyczki nieoprocentowanej, jednak z zastrzeżeniem, że jeżeli Antonio nie odda jej na czas, to Shylock będzie miał prawo do funta jego ciała.

Obejrzałam "Kupca weneckiego" i mi sie podobal.
Nie jest jednoznaczny i to mi sie podoba.
Nie znam oryginalu szekspirowskiego, wiec trudno mi porownac.
Jednak postaci sa dobrze odrysowane.
I Irons i Pacino (dopiero pozniej szukajac, ktory to wsrod postaci Pacino i czemu jeszcze go nie ma, zorientowalam sie, ze gra Shylocka!!!), no i Joseph Fiennes i reszta.
Tu musze dodac, ze sto razy wole pozornie mniej przystojnego (????) Ralpha. Joseph sie do niego nie umywa!
Swietne role zrezygnowanego, nieszczesliwego kupca Ironsa i pelnego namietnosci Shylocka - Ala Pacino, ktory zagral rewelacyjnie!