Ekranizacje - Wielkie nadzieje (1999) Great Expectations
Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 10:00 Temat postu: Great Expectations 1999 Great Expectations bardzo ładny serial oparty na powieści C. Dickensa. Produkcja, oczywiście BBC.
w głównych rolach
Ioan Gruffudd jak Pip, Justine Waddell ( Molli z W&D )jak Estella
Reżyser: Julian Jarrold (W&D)
Strona serialu
Finalna scena serialu ( very romantic!!!)
Moje GE video
A to kilka fotografii z serialu
Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 10:03
Actor Ioan Gruffudd
Justine Waddell
Gosia - Śro 02 Kwi, 2008 14:26
Dzieki, Oksano.
Filmu nie widziałam, więc trudno mi powiedzieć czy to dobra produkcja, ale sądząc po obsadzie, chyba to dobry film.
asiek - Śro 02 Kwi, 2008 16:36
Oksano, dzięki.
Sądząc po klipach, film wart obejrzenia.
Caitriona - Śro 02 Kwi, 2008 17:11
Ioan w produkcji BBC - to musi być dobre! Justine Waddell też lubię, po W&D oczywiście. Bardzo chętnie bym sobie ten film obejrzała.
Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 18:28
To bardzo ładna historia, jest również film z G. Peltrow ale on bardzo nowoczesny i tam od księgi za mało pozostało, a ot ta wersja bardzo bliska do księgi i aktorzy zagrali po prostu cudowny, ja pewna że ten film wam przypodoba się, ale ja nigdzie nie mogę go najść on dopiero niedawno na naszym TV był
Caitriona - Śro 02 Kwi, 2008 18:36
| Oksana napisał/a: | | dopiero niedawno na naszym TV był |
O, jak Wam fajnie! u nas go pewnie nie będzie... (choć może Tvn Style się popisze )
Dzięki!
Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 19:11
U nas ňîćĺ niemal nigdy nie pokazują ładnych filmów i ot dopiero z niedawnych czasów poczęły
Caitriona - Śro 02 Kwi, 2008 19:24
U nas w sumie też od niedawana pokazują takie cuda Tylko ze ja bym chciała widzieć tego więcej A tymczasem sobie pewnie książkę przeczytam
Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 19:55
| Caitriona napisał/a: | U nas w sumie też od niedawana pokazują takie cuda Tylko ze ja bym chciała widzieć tego więcej A tymczasem sobie pewnie książkę przeczytam | Ja teraz ňîćĺ czytam tę księgę i mnie bardzo podoba sie, tam koniec ledwie innej czym w filmie. Ja nigdy nie dumałam że Dickens może taki ładnie pisać
Gosia - Śro 02 Kwi, 2008 19:57
Polecam także "Bleak House" i "Our Mutual Friend" - bardziej filmy niz ksiazki.
Ekranizacje są bardzo dobre
Marija - Śro 02 Kwi, 2008 20:06
Kto by pomyślał, że twórczość Dickensa może wywoływać taki zachwyt! Zdawałoby się, że to starocie, że nie powiem ramotki .
Gosia - Śro 02 Kwi, 2008 20:10
A jednak BBC potrafi je fantastycznie zekranizowac, wybrac z fabuly to co najlepsze i tak to przeniesc na ekran, ze te filmy oglada sie z wielka uwaga i przyjemnoscią.
Obie wspomniane przez mnie miniseriale wywolaly we mnie tyle emocji, ze bede je dlugo pamietac. Uwazam je za jedne z najlepszych seriali, jakie widzialam.
Oczywiscie duza w tym zasluga Denisa Lawsona (pan Jarndyce) i Paula McGanna (Eugene Wrayburn), ktorych odkrylam w tym wlasnie filmach.
Ale nie tylko warto ogladac dla nich. Sa po prostu bardzo dobrze zrobione. Solidna robota BBC.
Oksana - Czw 03 Kwi, 2008 12:53
to pierwszego razu ja dopatrywałam ekranizację księgi Dickensa jaką zdjęło ВВС ale jeszcze tak ładnie że mnie zapragnął przeczytać samą księgę, chociaż ja zawsze uważałam że Dickens pisze bardzo ciężko
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 08:48 Temat postu: Wielkie nadzieje (1999) Great Expectations Młody Pip, sierota mieszkający z siostrą i jej mężem kowalem, natyka się na cmentarzu na zbiegłego więźnia. Niedługo później przychodzi mu też poznać życie całkiem inne niż w kuźni, kiedy zostaje zatrudniony do zabawiania ekscentrycznej panny Havisham i jej ślicznej podopiecznej Estelle. Po latach i mozołach pracy kowala Pip niespodziewanie otrzymuje sporą sumę pieniędzy, pod warunkiem, że wyjedzie do Londynu i wykształci się na dżentelmena. Zakochany w Estelle, zdobywając przyjaciół i wrogów, będzie musiał radzić sobie w wielkim świecie, aż pozna odkryje, kto jest jego dobroczyńcą.
Reżyseria:
Julian Amyes
Obsada:
Ioan Gruffudd, Justine Waddell, Charlotte Rampling
Rok produkcji:
1999
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 10:57
O matko! marzył mi się ten tytuł
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 11:04
No, Gruffud, Waddell - chetnie obejrze, moze to byc niezly film
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 11:06
Ale zaraz, Ioan grał w ekranizacji z 1999 roku, a nie w tej z 1981... Znowu bład tak jak przy "Samotni"?
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 11:21
Ale opis i zdjecia sie zgadzają...
Edit:
Bład na stronie Best Film juz poprawiony:
http://dvd.bestfilm.pl/ru...id=746&rental=0
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 15:13
Czyli wszystko oki Super!
Alicja - Czw 28 Sie, 2008 15:48
ja osobiście cieszę się, że jak tylko trafiłam na forum to od razu mamy wysyp ciekawych filmów po polsku, nie przypuszczałam, że Opatrzność będzie tak łaskawa
oraz z tego, że to wersja BBC, a nie z Gwyneth, chociaż aktorkę lubię
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 16:00
Nie znam obu wersji, ale tą ze wzgledu na aktorow obejrze.
Alicja - Czw 28 Sie, 2008 16:02
ja znam drugą i niewiele z ksiązki w niej zostało, może główny wątek, taka nowoczesna wersja
zaś co do BBC to raczej nie trzeba się martwić o wierność adaptacji
Harry_the_Cat - Czw 28 Sie, 2008 19:13
Wersję z Paltrow lubię średnio, choć piękna kolorystycznie. Widziałam też kiedyś jakiś staroc z M. Yorkiem, ale pamiętam jak przez mgłę.
asiek - Pią 10 Paź, 2008 15:30
Ta wersję z Yorkiem powtarzają co jakiś czas na Zone Europa.
A ja dzisiaj nabyłam własny egzemplarz " Wielkich Nadziei"...Płytka pięknie wydana.
|
|
|