To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Wielkie nadzieje (1999) Great Expectations

Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 10:00
Temat postu: Great Expectations 1999
Great Expectations bardzo ładny serial oparty na powieści C. Dickensa. Produkcja, oczywiście BBC.

w głównych rolach

Ioan Gruffudd jak Pip, Justine Waddell ( Molli z W&D )jak Estella

Reżyser: Julian Jarrold (W&D)

Strona serialu

Finalna scena serialu ( very romantic!!!)

Moje GE video

A to kilka fotografii z serialu

Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 10:03

Actor Ioan Gruffudd

Justine Waddell

Gosia - Śro 02 Kwi, 2008 14:26

Dzieki, Oksano.
Filmu nie widziałam, więc trudno mi powiedzieć czy to dobra produkcja, ale sądząc po obsadzie, chyba to dobry film. :D

asiek - Śro 02 Kwi, 2008 16:36

Oksano, dzięki. :kwiatek:
Sądząc po klipach, film wart obejrzenia. :-)

Caitriona - Śro 02 Kwi, 2008 17:11

Ioan w produkcji BBC - to musi być dobre! :mrgreen: Justine Waddell też lubię, po W&D oczywiście. Bardzo chętnie bym sobie ten film obejrzała.
Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 18:28

To bardzo ładna historia, jest również film z G. Peltrow ale on bardzo nowoczesny i tam od księgi za mało pozostało, a ot ta wersja bardzo bliska do księgi i aktorzy zagrali po prostu cudowny, ja pewna że ten film wam przypodoba się, ale ja nigdzie nie mogę go najść on dopiero niedawno na naszym TV był
Caitriona - Śro 02 Kwi, 2008 18:36

Oksana napisał/a:
dopiero niedawno na naszym TV był

O, jak Wam fajnie! u nas go pewnie nie będzie... (choć może Tvn Style się popisze :D )
Dzięki!

Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 19:11

U nas ňîćĺ niemal nigdy nie pokazują ładnych filmów i ot dopiero z niedawnych czasów poczęły
Caitriona - Śro 02 Kwi, 2008 19:24

U nas w sumie też od niedawana pokazują takie cuda :D Tylko ze ja bym chciała widzieć tego więcej ;) A tymczasem sobie pewnie książkę przeczytam :D
Oksana - Śro 02 Kwi, 2008 19:55

Caitriona napisał/a:
U nas w sumie też od niedawana pokazują takie cuda :D Tylko ze ja bym chciała widzieć tego więcej ;) A tymczasem sobie pewnie książkę przeczytam :D
Ja teraz ňîćĺ czytam tę księgę i mnie bardzo podoba sie, tam koniec ledwie innej czym w filmie. Ja nigdy nie dumałam że Dickens może taki ładnie pisać
Gosia - Śro 02 Kwi, 2008 19:57

Polecam także "Bleak House" i "Our Mutual Friend" - bardziej filmy niz ksiazki.
Ekranizacje są bardzo dobre :D

Marija - Śro 02 Kwi, 2008 20:06

Kto by pomyślał, że twórczość Dickensa może wywoływać taki zachwyt! Zdawałoby się, że to starocie, że nie powiem ramotki :roll: .
Gosia - Śro 02 Kwi, 2008 20:10

A jednak BBC potrafi je fantastycznie zekranizowac, wybrac z fabuly to co najlepsze i tak to przeniesc na ekran, ze te filmy oglada sie z wielka uwaga i przyjemnoscią.
Obie wspomniane przez mnie miniseriale wywolaly we mnie tyle emocji, ze bede je dlugo pamietac. Uwazam je za jedne z najlepszych seriali, jakie widzialam.
Oczywiscie duza w tym zasluga Denisa Lawsona (pan Jarndyce) i Paula McGanna (Eugene Wrayburn), ktorych odkrylam w tym wlasnie filmach.
Ale nie tylko warto ogladac dla nich. Sa po prostu bardzo dobrze zrobione. Solidna robota BBC.

Oksana - Czw 03 Kwi, 2008 12:53

to pierwszego razu ja dopatrywałam ekranizację księgi Dickensa jaką zdjęło ВВС ale jeszcze tak ładnie że mnie zapragnął przeczytać samą księgę, chociaż ja zawsze uważałam że Dickens pisze bardzo ciężko
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 08:48
Temat postu: Wielkie nadzieje (1999) Great Expectations
Młody Pip, sierota mieszkający z siostrą i jej mężem kowalem, natyka się na cmentarzu na zbiegłego więźnia. Niedługo później przychodzi mu też poznać życie całkiem inne niż w kuźni, kiedy zostaje zatrudniony do zabawiania ekscentrycznej panny Havisham i jej ślicznej podopiecznej Estelle. Po latach i mozołach pracy kowala Pip niespodziewanie otrzymuje sporą sumę pieniędzy, pod warunkiem, że wyjedzie do Londynu i wykształci się na dżentelmena. Zakochany w Estelle, zdobywając przyjaciół i wrogów, będzie musiał radzić sobie w wielkim świecie, aż pozna odkryje, kto jest jego dobroczyńcą.

Reżyseria:
Julian Amyes
Obsada:
Ioan Gruffudd, Justine Waddell, Charlotte Rampling
Rok produkcji:
1999

Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 10:57

O matko! marzył mi się ten tytuł :D
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 11:04

No, Gruffud, Waddell - chetnie obejrze, moze to byc niezly film :mrgreen:
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 11:06

Ale zaraz, Ioan grał w ekranizacji z 1999 roku, a nie w tej z 1981... Znowu bład tak jak przy "Samotni"?
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 11:21

Ale opis i zdjecia sie zgadzają...

Edit:
Bład na stronie Best Film juz poprawiony:
http://dvd.bestfilm.pl/ru...id=746&rental=0

Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 15:13

Czyli wszystko oki :D Super!
Alicja - Czw 28 Sie, 2008 15:48

ja osobiście cieszę się, że jak tylko trafiłam na forum to od razu mamy wysyp ciekawych filmów po polsku, nie przypuszczałam, że Opatrzność będzie tak łaskawa :wink:
oraz z tego, że to wersja BBC, a nie z Gwyneth, chociaż aktorkę lubię

Gosia - Czw 28 Sie, 2008 16:00

Nie znam obu wersji, ale tą ze wzgledu na aktorow obejrze.
Alicja - Czw 28 Sie, 2008 16:02

ja znam drugą i niewiele z ksiązki w niej zostało, może główny wątek, taka nowoczesna wersja
zaś co do BBC to raczej nie trzeba się martwić o wierność :-) adaptacji

Harry_the_Cat - Czw 28 Sie, 2008 19:13

Wersję z Paltrow lubię średnio, choć piękna kolorystycznie. Widziałam też kiedyś jakiś staroc z M. Yorkiem, ale pamiętam jak przez mgłę.
asiek - Pią 10 Paź, 2008 15:30

Ta wersję z Yorkiem powtarzają co jakiś czas na Zone Europa. :-)
A ja dzisiaj nabyłam własny egzemplarz " Wielkich Nadziei"...Płytka pięknie wydana. :banan_Bablu: