Aktorzy - George Clooney
Gitka - Czw 01 Cze, 2006 09:20 Temat postu: George Clooney George Clooney
http://george.clooney.fil...a,Person,id=150
ur. 6 maja 1961 Lexington, Kentucky, USA
Popularność przyniosła Clooneyowi rola doktora Douga Rossa - troskliwego pediatry z telewizyjnego serialu "Ostry dyżur" ("ER"). Jednak zanim tam trafił pokonał długą, choć nie tak bardzo mozolną drogę.
Clooney wychował się w rodzinie zajmującej się showbusinessem. Ojciec George'a, dziennikarz telewizyjny, prowadził talk show "The Nick Clooney Show". Tam właśnie Clooney debiutował jako pięcioletnie dziecko. Ciotka Rosemary Clooney to piosenkarka jazzowa a także aktorka, która od czasu do czasu pojawia się w "Ostrym dyżurze". Kuzyn i najlepszy przyjaciel to aktor Miguel Ferrer. Była żona Talia Balsam trudni się oczywiście aktorstwem.
Po ukończeniu Northern Kentucky University w wieku 21 lat George wyruszył na podbój Los Angeles. Z domu rodzinnego wyniósł jedną dobrą radę: jeżeli chcesz coś osiągnąć w tym interesie, musisz być pewny siebie - to liczy się najbardziej. Z tą świadomością oraz piwem pojawił się na swoim pierwszym przesłuchaniu do telewizyjnej reklamówki. Potem było 15 pilotów do seriali, rola weterynarza w sitcomie oraz okazjonalne występy m.in. w serialu "Roseanne" (1988). Na swoją wielką szansę czekał prawie 10 lat. W 1994 podpisał pięcioletni kontrakt na "Ostry dyżur".
Kolejnym przełomem w karierze George'a była rola złodzieja i mordercy walczącego z wampirami w "Od zmierzchu do świtu" oraz słaba, aczkolwiek ciesząca się dużą popularnością komedia "Szczęśliwy dzień", gdzie wystąpił w duecie z Michelle Pfeiffer. W 1997 założył na siebie kostium Batmana. Clooney został trzecim odtwórcą tej roli, dziedzicząc ją po Michaelu Keatonie oraz Valu Kilmerze.
W 1999 roku wygasł kontrakt z producentami "Ostrego dyżuru". Aktor będzie pojawiał się w serialu jedynie w pojedynczych epizodach. Za to będziemy mogli oglądać go częściej w kinie, nie tylko jako aktora - Clooney założył własną firmę produkcyjną Maysville Productions.
W 2000 roku wystąpił w dramacie “Gniew oceanu”. Jest to opowieść o ludziach, którzy codziennie ryzykują swoje życie ratując statki przed niszczącymi siłami natury. W 2001 roku zagrał w komedii kryminalnej “Ocean's Eleven: Ryzykowna gra” Stevena Soderbergha, gdzie wystąpił w doborowej obsadzie: oprócz niego w filmie zagrali Julia Roberts, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia. W 2004 na ekranach kin pojawił się sequel komedii zatytułowany “Ocean's Twelve: Dogrywka”. Clooney zagrał także w “Małych agentach” (2001) i “Małych agentach 3D: Trójwymiarowy odjazd” (2003) Roberta Rodrigueza, w dramacie “Niebezpieczny umysł” (2002), w ekranizacji powieści Stanisława Lema “Solaris” (2002), w komedii romantycznej “Okrucieństwo nie do przyjęcia” (2003), w thrillerze politycznym “Syriana” (2005) , który powstał na podstawie pamiętników agenta CIA Boba Baera, w dramacie politycznym “Good Night, and Good Luck” (2005).
Clooney zainteresował się pracą po drugiej stronie kamery i w 2002 r. wyreżyserował swój pierwszy film “Niebezpieczny umysł”. W 1999 r. napisał scenariusz filmu “Kilroy”. Realizując film “Good Night, and Good Luck” stał się człowiekiem-orkiestrą: zagrał w nim, wyreżyserował i napisał jego scenariusz.
W 1996 r. przyznano mu Saturna za rolę w “Od zmierzchu do świtu". W 2001 roku otrzymał Złotego Globa za rolę w filmie "Bracie, gdzie jesteś?" braci Coen. Dużym uznaniem krytyki cieszył się film “Good Night, and Good Luck”. Doceniono scenariusz, przyznając Clooneyowi Złote Lwy i nominując go do Złotego Globu. Za rolę w “Syrianie” dostał Złoty Glob oraz nominację do Oscara.
Clooney znany jest ze swojej stanowczości i bezkompromisowości. Na planie "Złota pustyni" pobił się z reżyserem w obronie statystów. Dołączył też do aktorskiego bojkotu programów telewizyjnych, które żyją z tworzenia sensacyjnych plotek. W życiu prywatnym nadal jest wolny. Po rozwodzie z Talią Balsam związany był przez jakiś czas z Celine Balidran, z którą jednak rozstał się po trzech latach. W 1998 roku magazyn "People" ogłosił go najseksowniejszym mężczyzną świata.
(oprac. Dagmara Romanowska/DS)
źródło: http://film.onet.pl/5873,...oney,osoba.html
Gitka - Czw 01 Cze, 2006 09:21
George Clooney samurajem
Harvey i Bob Weinstein zamierzają zrealizować remake głośnego japońskiego filmu Akiry Kurosawy "Siedmiu samurajów", w którym jedną z głównych ról zagra George Clooney.
Producenci, którzy od dawna myślą o realizacji remake'a, zaangażowali do projektu także znanego z "Hero" Donnie Yena, który na ekranie prawdopodobnie pojawi się obok Zhang Ziyi. Podczas gdy Yen wcieli się w przywódcę samurajów, Kambei Shimadę, Ziyi zagra Shino, dziewczynę z wioski.
Budżet nowej produkcji wyniesie 100 milionów dolarów, które zostaną wydane nie tylko na choreografię walk, ale i komputerowe efekty specjalne.
W oryginalnym filmie z 1954 roku wystapili Toshirô Mifune, Takashi Shimura i Yoshio Inaba. Obraz zainspirował western "Siedmiu wspaniałych" z 1960 roku z Yulem Brynnerem, Steve'em McQueenem i Charlesem Bronsonem.
źródło: http://film.wp.pl/p/id,68720,wiadomosc.html
Caitriona - Czw 01 Cze, 2006 14:36
Dżordżyk samurajem? Hmm... Jakoś mi sie to nie widzi...
Ale temacik o "brzydalu" jak najbardziej!
Gitka - Czw 01 Cze, 2006 16:04
Dużo ostatnio powstaje remark'ów, ale wcale nie wiem czy to jest dobre.
Gosia - Czw 01 Cze, 2006 21:16
Hehe, film moze byc ciekawy ze wzgledu na Dzordza.
A oryginal lubie
monika29.09 - Pią 02 Cze, 2006 13:49
Brzydal baaardzo podoba mi się np. tutaj:
m.
migotka - Nie 04 Cze, 2006 19:41
podobał mi sie w Gniewie oceanu...w Ostrym dyżurze również - facet jednak grał rolę problemową i chyba w życiu też raczej problemowy
miłosz - Pon 05 Cze, 2006 19:43
| migotka napisał/a: | | podobał mi sie w Gniewie oceanu...w Ostrym dyżurze również - facet jednak grał rolę problemową i chyba w życiu też raczej problemowy |
problemowy - ale jak sobie ogladam ten "Ostry " na TVN 7 - stare odcim\nki leca - bosze jaki on tam był piekny
Wszystko bym mu oddała
miłosz - Śro 07 Cze, 2006 20:38
http://www.geocities.com/...ne/fiatadd.html
Anonymous - Nie 11 Cze, 2006 12:54
Kochane, po baaaardzo długiej przerwie oglądnęłam kilka filmów z Clooneyem i zmieniam zdanie
Alison wyciagnij szampana
Jeannette - Nie 11 Cze, 2006 16:44
Mogę ja?
Anonymous - Nie 11 Cze, 2006 18:08
a juści, co by nie !!!!
Jeannette - Nie 11 Cze, 2006 18:20
Zdrówko więc:
Anonymous - Nie 11 Cze, 2006 18:26
Z zdrowie przystojnego Jerzyka
Jeannette - Nie 11 Cze, 2006 18:33
Pewnie, niech nam rośnie zdrowiuśki i przystojny. :grin:
Alison - Pon 12 Cze, 2006 21:36
| miłosz napisał/a: |
problemowy - ale jak sobie ogladam ten "Ostry " na TVN 7 - stare odcim\nki leca - bosze jaki on tam był piekny
Wszystko bym mu oddała |
Głownie dzieci do leczenia
Ja też. I jeszcze często chodziłabym na kontrolę, no i w ogóle profilaktyka jest przecież taka ważna
Alison - Pon 12 Cze, 2006 21:37
| AineNiRigani napisał/a: | Kochane, po baaaardzo długiej przerwie oglądnęłam kilka filmów z Clooneyem i zmieniam zdanie
Alison wyciagnij szampana |
Hurrrra! Bulki, bąbelki, zdrowie Dżordżyczka raz proszę!!!!
Gosia - Pon 12 Cze, 2006 21:45
Nie wiem czy powinnam sie przyznawac,
ale nie widzialam ani jednego odcinka "Ostrego dyzuru" :oops:
Znam Dżordżyka z zupelnie innych rol ..
Anonymous - Pon 12 Cze, 2006 21:46
| Alison napisał/a: | Hurrrra! Bulki, bąbelki, zdrowie Dżordżyczka raz proszę!!!! |
I jeszcze jeden i jeszcze raz ...
Alison - Pon 12 Cze, 2006 22:24
| Gosia napisał/a: | Nie wiem czy powinnam sie przyznawac,
ale nie widzialam ani jednego odcinka "Ostrego dyzuru" :oops:
Znam Dżordżyka z zupelnie innych rol .. |
No to kobietko żałuj! On tak te dzieciaczki zaopiekowywał, że mnie się od razu instynkt macierzyński nasilał
Gosia - Pon 12 Cze, 2006 22:32
Zdaje sie ze cos tam leci w tvn7 bodajze, ale mnie sie wydawalo, ze to odcinki bez Dzordzyka (bo pozniej on juz zdaje sie zrezygnowal z tego serialu) i dlatego tego nie ogladalam. A wczesniej jakos nigdy nie natrafilam na ten serial chociaz duzo o nim slyszalam i zdaje sie ze tam Dzordzyk w swojej szczytowej formie .
Alison - Wto 13 Cze, 2006 06:27
| Gosia napisał/a: | Zdaje sie ze cos tam leci w tvn7 bodajze, ale mnie sie wydawalo, ze to odcinki bez Dzordzyka (bo pozniej on juz zdaje sie zrezygnowal z tego serialu) i dlatego tego nie ogladalam. A wczesniej jakos nigdy nie natrafilam na ten serial chociaz duzo o nim slyszalam i zdaje sie ze tam Dzordzyk w swojej szczytowej formie . |
Eeee tam w szczytowej. On się tam dopiero rozkręcał. Zdrowie Dżordża!!! Niech żyje!!!
miłosz - Wto 13 Cze, 2006 11:25
Oj w szczytowej - właśnie odkrywa, że kocha siostrę Hataway
A w którejś serii to go zaprosili coby sie pojawił przez 10 sekund i zapłacili mu jakiś gigantyczny majątek i on sie tam przez te 10 sekund tak uśmicha, że .............ech szkoda gadać :oops:
Dzieci bym mu do leczenia oddała choćby dzisiaj Siebie też - "bo ja jestem taka mala"
kikita - Czw 13 Lip, 2006 21:24
Dżordż w szczytowej formie jest całkiem fajny, ale gdyby Dżordż nie był aktorem, nie miał duzo forsy ,zawitałby do domu zmeczony po pracy i po drodze zaliczyłby piwko i
spotkał kolegów to niechybnie wyglądałby potem tak:
Caitriona - Czw 13 Lip, 2006 21:33
Kikita!! Coś Ty Dżordżykowi zrobiła??!
|
|
|