To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Jane Eyre (2006) - oczekiwanie

Monika - Pon 29 Maj, 2006 11:52
Temat postu: Jane Eyre (2006) - oczekiwanie
BBC ONE przygotowuje nową wersję "Jane Eyre". Będzie to 4-odcinkowy serial.
W rolach głównych: Ruth Wilson i Toby Stephens. Zdjęcia kręcone są w Derbyshire. Scenarzystką jest Sandy Welch (którą oczywiście dobrze znamy :wink: ). Reżyserem natomiast Susanna White (Bleak House).

Artykuł na oficjalnej stronie BBC
http://www.bbc.co.uk/pres.../janeeyre.shtml

Ciekawy blog poświęcony siostrom Brontë
http://bronteana.blogspot...-eyre-2006.html
http://bronteblog.blogspo...-eyre-2006.html

Znalazłam też ciekawy artykuł na ten temat w "Peak District Life"

Admete - Pon 29 Maj, 2006 13:00

Świetny artykuł :-) Ta dziewczynka z Kronik Narnii zagra małą Jane.
Agn - Wto 30 Maj, 2006 14:36

O, BBC robi Jane Eyre? Będzie polowanie na ten serial, już to czuję!
Ja wczoraj oglądałam wersję z W. Hurtem, a dzisiaj brnę przez wersję, którą Gala jakiś czas temu dodała. Mam ochotę zamordować tfu!rców. W obu filmach niespecjalnie podchodzi mi Rochester. :neutral:

Monika - Wto 30 Maj, 2006 15:11

Hurt ogromnie podobał mi się w roli Rochestera. Właśnie tak sobie zawsze wyobrażałam tego bohatera czytając książkę.
Natomiast w wersji z Ciaranem Hindsem moją idealną Jane była właśnie Samantha Morton. Znając kunszt BBC (spod produkcji której wychodzą tylko same perełki) nie mogę doczekać się nowej wersji Jane.

Gosia - Wto 30 Maj, 2006 17:19

A mi Hurt nie lezal i Ciaran tez :(
I obawiam sie ze ten nowy tez mi nie bedzie lezal... :(
Wiem natomiast KTO by mi lezal ;)

Agn - Wto 30 Maj, 2006 18:14

Wersja z Hurtem nie jest zła, miała miejscami b. fajny klimacik, a sam Hurt był momentami zaiste świetny. ALE! Mimo wszystko jego Rochester sprawia wrażenie wiecznie wstawionego. A drugą połowę książki skrócono do kwadransa. Hmpf! Aktorka mi się podobała, właśnie tak wyobrażałam sobie Jane.
Ta z Hindsem jest bardziej teatrowa, nie jest to jednak zarzut. Zarzut mam jeden, acz potężny - JAK MOGLI ZROBIĆ Z ROCHESTERA TAKIEGO GBURA?!!! Toż on się wiecznie drze na Jane!
Ja, podobnie jak Monika, mam zaufanie do produkcji BBC. Jak dotąd spisywali się na medal.
Gosia, a kto by ci pasował na Edwarda R.? Tylko nie mów, że Rychu... owszem, Rysiek jest, nie powiem, ciacho, ale... ale ja bym chciała, żeby Rochester miał ciemne oczy, takie jak w książce. A Rychu jasnymi świeci. No wiem, wiem, czepiam się, bo poza oczyskami to dobra kandydatura (chociaż może trochę za młody/przystojny).

Gosia - Wto 30 Maj, 2006 20:25

Ale ja bym chciała, zeby Rochester byl ciutke przystojny, nie zabojczo, ale troszeczke, oczy mozna zmienic, jak juz koniecznie maja byc ciemne ;)
Ale ja mysle, ze naprawde wiele mozna zdzialac aktorstwem. Rochester to jednak taki ponury, doswiadczony przez los czlowiek, w ktorym jest odrobine ciepelka ;)
A Rysiek potrafilby to chyba oddac.
A jako Thornton wydaje sie starszy niz w rzeczywistosci, a jesli go troszke jeszcze uroczo postarzyc, to bylby idealnym Rochesterem.

Agn - Wto 30 Maj, 2006 20:28

*wyobraża sobie Rycha z przyprószonymi siwizną skroniami* Hmmmm........... :mrgreen:
Gosia - Wto 30 Maj, 2006 20:34

Przeciez nie musi byc siwy ;)
Agn - Wto 30 Maj, 2006 20:40

Mówię PRZYPRÓSZONE SKRONIE, a nie osiwiały.
Gosia - Wto 30 Maj, 2006 20:45

Z przyprószonymi wygladalby tez okay :D
GosiaJ - Wto 30 Maj, 2006 20:49

Gosia napisał/a:
Z przyprószonymi wygladalby tez okay :D

Wyglądałby tak, że... :thud:

Monika - Wto 30 Maj, 2006 21:05

Dziewczyny, jesteście niemożliwe.
Zbaczacie na Ryśka w każdym wątku :grin:
Ciekawa byłam co tak rozszerzyło ten temat do kilkunastu postów i oczywiście odpowiedź może być tylko jedna: Boski Rysio Thornton :thud:

Agn - Wto 30 Maj, 2006 21:14

My tylko się zastanawiamy nad idealnym Rochesterem.
No dobra, koniec ryśkowania.
Moje zdanie nt. Jane Eyre już znacie. ;)

Gosia - Wto 30 Maj, 2006 21:17

Moje tez ! ;)

:lovera:

Trzykrotka - Wto 30 Maj, 2006 21:47

Ten Toby Stevens, który teraz będzie Rochesterem nie nadaje się absolutnie, za radosny jest. Ja go znam z co najmniej dwóch filmów, nawet ciemna peruka nie pomoże. Mnie wizualnie bardzo się podobał Dalton. Nie widziałam ekranizacji, tylko fragmenciki, ale to wystarczyło: i ciemny i męski i lekko znużony życiem i w ogóle.
Gosia - Śro 31 Maj, 2006 07:57

Kiedy ja za Daltonem nie przepadam :(
I kazdy film z jego udzialem to dla mnie porazka ...

Naprawde, co paradoksalne, chyba najbardziej lubilam Rochestera z tej starej czeskiej czarnobialej ekranizacji :D

Alison - Śro 31 Maj, 2006 08:21

Gosia napisał/a:

Naprawde, co paradoksalne, chyba najbardziej lubilam Rochestera z tej starej czeskiej czarnobialej ekranizacji :D

Ja też! ;-)
Ale Ryśka też widzę jako Rochestera. Jakby tak tym swoim głosem trochę Jane poopieprzał to ja bym była ugotowana na twardo. Tak jak w Impresjonistach kiedy mówi :Cezanne you have shown us the future...
O Jezus.... :thud:

Gitka - Śro 31 Maj, 2006 09:33

Tutaj można obejrzeć urywki starszych wersji Jane Eyre
http://youtube.com/result...s&search=Search

Mnie zaciekawiła wersja z roku 1970
http://www.filmweb.pl/Jan...ie,Film,id=6544
Grał tam George C. Scott Rochestera z chęcią bym obejrzała.
Scena finałowa

http://youtube.com/watch?...rch=jane%20eyre

Gosia - Śro 31 Maj, 2006 12:48

I ta poza nieco melancholijna, ale zaczepna .. i spojrzenie niby ponure ale ze swiatelkami w oczach ...
Ja stanowczo Rysia widze jako Rochestera :D

Alison - Śro 31 Maj, 2006 12:53

Gosia napisał/a:
I ta poza nieco melancholijna, ale zaczepna .. i spojrzenie niby ponure ale ze swiatelkami w oczach ...
Ja stanowczo Rysia widze jako Rochestera :D

Ja też, ja też, ja też! A na niebieskie oczy zawsze można walnąć kontakty, albo komputerowo zmodyfikować, a co to przy dzisiejszej technice kolor oczu...pryszcz po prostu ;-)

Trzykrotka - Śro 31 Maj, 2006 13:00

Colinowi jakie czarne i migotliwe zrobili w DiU... ach...
Pryszcz, racja. Ja też widzę całą galerię pięknych postaci, które Ryś mógłby nam sprowadzić na ziemię.

Gosia - Śro 31 Maj, 2006 13:03

:D :D :D A jakze !
Monika - Śro 31 Maj, 2006 13:12

Dziewczęta, a kogo więc widzicie u boku Rysia w Jane Eyre? :wink:
Gosia - Śro 31 Maj, 2006 13:23

I tu jest problem, bo u boku Rysia widze ... siebie :D

No nie, moze nie w filmie... ;)
Wlasciwie Jany Eyrove, ktore widzialam w dotychczasowych wersjach, wszystkie mi sie podobaly, tylko te chlopy jakies takie do kitu byly ...