Aktorzy austenowscy - Tom Hollander
Caitriona - Wto 10 Kwi, 2007 15:38 Temat postu: Tom Hollander
Stworzył niezłą kreację pastora Collinsa w P&P z 2005 roku. Większości Dam znany jest również z serialu Żony i córki, gdzie grał Osborne'a, starszego syna Dziedzica.
Jak dla mnie jeden z bardziej znanych aktorów brytyjskich. Lubię jego role, szczególnie Osborne'a i Anthony'ego Mereditha (Gosford Park). Podoba mi się jego głos i sposób w jaki mówi
Filmografia:
2007: Piraci z Karaibów: Na krańcu świata (Pirates of the Caribbean: At Worlds End) jako Lord Cutler Beckett
2006: Rewolta (Land of the Blind) jako Prezydent
2006: Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest) jako Cutler Beckett
2006: Darwin Awards, The jako Henry
2006: Dobry rok (Good Year, A) jako Charlie
2005: Duma i uprzedzenie (Pride & Prejudice) jako Pan Collins
2004: London jako T.S. Eliot
2004: Paparazzi jako Leonard Clark
2004: Królowa sceny (Stage Beauty) jako Sir Peter Lely
2004: Piccadilly Jim
2004: Rozpustnik (Libertine, The) jako George Etherege
2003: Cambridge Spies jako Guy Burgess
2003: Nieznany książę (Lost Prince, The) jako George V
2002: Opętanie (Possession) jako Euan
2001: Samowolne serce (Lawless Heart) jako Nick
2001: Enigma jako Logie
2001: Nicholas Nickleby (Life and Adventures of Nicholas Nickleby, The) jako Mr. Mantalini
2001: Gosford Park jako Anthony Meredith
2000: Maybe Baby jako Ewan Proclaimer
2000: Announcement, The jako Ben
1999: Potajemny ślub (Clandestine Marriage, The) jako Sir John Ogelby
1999: Żony i córki (Wives and Daughters) jako Osborne Hamley
1998: Marta i Wielbiciele (Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence) jako Daniel
1998: Sypialnie i Przedsionki (Bedrooms and Hallways) jako Darren
1997: Gobble jako Pipsqueak
1996: Zbuntowana załoga (True Blue) jako Sam Peterson
1996: Spirala przemocy (Some mother's Son) jako Farnsworth
1994: Milner jako Ben Milner
1993-1995: Harry jako Jonathan
1993: Sylvia Hates Sam jako Przyjaciel
(za www.filmweb.pl)
achata - Wto 10 Kwi, 2007 16:05
Fajnie, ze powstał wątek tego aktora. Doceniam jego talent po tym jak zobaczyłam go w "Żonach i córkach". Nie moglam uwierzyc, że to ten sam aktor co grał Pana Collinsa. Trzeba być bardzo dobrym aktorem, żeby przekonująco zagrac tak różnorodne role. W P&P 05 pokazał duży talent komediowy. Ciekawa jestem jak wypadł w "Piratach...". Tam chyba znowu grał śmiesznego złego.
Caitriona - Wto 10 Kwi, 2007 16:09
Oj, w drugiej części Piratów... to on był zły, ale nie śmieszny Jestem ciekawa trzeciej części, bo tam powinno go byc więcej.
Anonymous - Wto 10 Kwi, 2007 16:10
Też lubię jego głos i sposób gry, podobała mi się jego mała rólka w Opętaniu, rola w Wives and Daughters, ostatnio też widziałam Potajemny ślub - bardzo zabawna rola .
Caitriona - Wto 10 Kwi, 2007 16:16
I jeszcze jego rola w Rozpustniku - zdecydowany plus tej produkcji
Widziałam też, już jakiś czas temu na ukochanej BBC Prime, The Lost Prince, gdzie grał już dużo poważniejszą rolę i wypadł świetnie (choć dziwnie mu było z brodą).
migotka - Wto 10 Kwi, 2007 17:32
ale niski on...;)
Caitriona - Wto 10 Kwi, 2007 18:06
To nie ma znaczenia :grin: ale faktycznie niziutki on :grin:
bezpaznokcianka - Śro 11 Kwi, 2007 15:56
gwoli ścisłości ile ma?
trifle - Śro 11 Kwi, 2007 16:06
Filmweb podaje, że 165cm.
Caitriona - Śro 11 Kwi, 2007 19:06
Dla mnie o 10cm za mało
Właśnie doczytałam (www.imdb.com), że będzie grał w Elizabeth: The Golden Age razem z Cate Blanchett, Clive'em Owenem i Hugh Dancy'm. Nie mogę się doczekać tej produkcji
Anonymous - Śro 04 Lip, 2007 12:43
Właśnie obejrzałam film "Maybe baby", gdzie Tom Hollander jest absolutnie boski Gra tam Ewana Proclaimera, szkockiego, awangardowego reżysera, który nie cierpi Anglików . Oto fragmenty z youtube:
http://pl.youtube.com/wat...related&search=
Kiedy go zobaczyłam i usłyszałam, myślałam, że się popłaczę ze śmiechu
Anonymous - Śro 04 Lip, 2007 19:19
Tom jak zawsze jest rewelacyjny - ale za malo sepleni
Pemberley - Śro 11 Lip, 2007 16:23
| Nimloth napisał/a: | Właśnie obejrzałam film "Maybe baby", gdzie Tom Hollander jest absolutnie boski Gra tam Ewana Proclaimera, szkockiego, awangardowego reżysera, który nie cierpi Anglików . Oto fragmenty z youtube:
http://pl.youtube.com/wat...related&search=
Kiedy go zobaczyłam i usłyszałam, myślałam, że się popłaczę ze śmiechu |
Za twoja namowa siegnelam i w rzeczy samej, bylo warto dla Toma..Cudny..Ujecia, w ktorych siegal innym tuz pod pache.
Film w polowie zaczal tracic wysokosc i wyladoal niemiekko na asfalcie, ale obsada aktorska wynagrodzila schematycznosc senariusza.
Gunia - Czw 12 Lip, 2007 20:08
| Nimloth napisał/a: | obejrzałam film "Maybe baby", gdzie Tom Hollander jest absolutnie boski |
Zgadzam się w 101%.
Jeannette - Sob 11 Sie, 2007 12:39
Wychodzi, że powinnam go oglądać w 5 filmach, a pamiętam 3....obie części Piratów i Dumę. Gdzie on jest w Opętaniu i Gosford Park??? Ale w Dumie mi się podobał i ta jego lightness on foot.... muszę dorwać jeszcze tego Rozpustnika.
Anonymous - Sob 11 Sie, 2007 14:02
W opętaniu gra tego sexy prawnika, do którego przychodzi Amerykanin po poradę jakie go czekają konsekwencję za kradzież listu.
A w Gosford - któregos arystokrate. Nie pamietam dokladnie, ale tom się tam bardzo rzuca w oczy. Wzrostem ...
Anonymous - Sob 11 Sie, 2007 14:12
Ja go z Gosford pamiętałam głównie ze scen, jak stara się ukradkiem wyjść z pokoju przed tym, jak znaleziono zamordowanego pana domu oraz gdy wyjada jakiś dżem w pokoju dla służby . A w Opętaniu poznałam go o dziwo nie po wzroście, a po głosie - ale trzeba przyznać, że głos też ma charakterystyczny .
Anonymous - Sob 11 Sie, 2007 14:37
w opetaniu - nie mialam najmniejszego problemu z rozpoznaniem go. Moze dlatego, ze jednak bardzo podobnie wygladal w Żonach i córkach. Podobna długość włosów i cięcie.
Caitriona - Sob 11 Sie, 2007 14:44
Bardzo lubię jego głos, nie jest taki jak Rysia czy Clive O., że - cytując Aine - ściągam majtki przez głowę (tak to było?), ale jest fajny, charakterystyczny i przyjemny.
W Gosford Park gra takiego niezdarnego arystokratę, który próbuje wyciągnąć kasę od przyszłej ofiary (zdaje sie że też kogoś postrzelił na polowaniu).
Ja go jeszcze uwielbiam w Żonach i córkach - fantastyczny tam jest!
Anonymous - Sob 11 Sie, 2007 14:47
Caitri - ja rowniez cytuje. Tylko nie pamietam kogo. Może mi przypomnicie?
Mnie sie najbardziej podoba w opętaniu. Rozchłestany szlafroczek i skromny złoty krzyzyk na kudłatek pierwsi.
Ale w ŻiC - też smakowity.
Trzykrotka - Nie 12 Sie, 2007 00:41
Mnie się bardzo podobał w Dobrym roku. Poszlam na Russella, a Tom mi się podobał. Grał takiego prawnika jak z dowcipów: kawał ładnie ubranej, inteligentnej, uroczej, cynicznej świni. Ale potem rozkosznie ratował kuzynkę Russella od skutków poparzenia słonecznego przy pomocy kostek lodu
Harry_the_Cat - Nie 12 Sie, 2007 17:02
Pierwszy raz go widziałam w Marta i Wielbiciele, i o ile bardzo lubię ten film, to on mnie tam jakoś szczególnie nie poruszył... Ale potem się przekonałam nieco
Pemberley - Nie 12 Sie, 2007 22:30
A czy ktos zna moze ten film:
Bedrooms & Hallways http://www.filmweb.pl/Syp...e,Film,id=31398
czyli
Sypialnie i przedsionki
Tutaj jest klip z tego filmu zawierajacy parodie Austen:
http://www.youtube.com/wa...related&search=
Zakonczenie jest raczej zaskakujace, Pan Darcy z pejczem ( i jest to James Purefoy !! )caluje sluzacego.
W filmie oprocz Toma Hollandra takze Jennifer Ehle ( ale nie w tym klipie)..
Caitriona - Czw 06 Gru, 2007 15:30
Obejrzałam Dobry rok - Hollander nie miał tam wielkiej roli, ale i tak przyciąga uwagę i mi się berdzo podobał W ogóle film sam w sobie jest niczego sobie
|
|
|